Punct final pentru două proiecte europene implementate la Timişoara

statie vaporase

Sezonul finalizărilor la proiectele care au beneficiat de finanțări nerambursabile din fonduri europene continuă. Luni, a fost rândul proiectului de reabilitare a malurilor Begăi și a centrului regional de dezvoltare a furnizorilor din sectorul automotive.

Primul dintre acestea a costat 31,5 milioane de lei (TVA inclus) și a însemnat reabilitarea malurilor Canalului Bega pe ambele părți, pe o lungime de zece kilometri, de la Uzina de Apă și până la Podul Modoș.

Astfel, Bega a devenit un loc de promenadă pentru pietoni, dar și pentru bicicliști, care beneficiază de piste speciale. Au fost plantați 1.700 de copaci și 13.000 de arbuști, există 420 de bănci noi, precum și două zone de joacă, una dintre ele fiind singura din Timișoara amenajată special pentru copiii cu deficiențe locomotorii.

În urma implementării acestui proiect, orașul de pe Bega va avea cinci mijloace de transport în comun: tramvaie, troleibuze, autobuze, biciclete și… vaporașe. Acestea din urmă se află în construcție, primele două urmând să sosească la sfârșitul lunii viitoare.

Pe Bega vor exista nouă stații pentru vaporașe, iar transportul în comun, care va începe din primăvara lui 2016, va fi gratuit în primii cinci ani de funcționare. Deocamdată, nu se știe în ce măsură timișorenii vor apela la acest mod de transport, primarul Nicolae Robu estimând că impactul va putea fi analizat doar la câteva luni de la punerea în practică.

De asemenea, edilul-șef a dat asigurări că sporturile nautice vor putea fi practicate în continuare pe Bega, întrucât vaporașele vor avea un grafic de circulație exact.

Școală în automotive

Centrul de dezvoltare a competențelor pentru furnizorii din sectorul automotive este situat în Freidorf și a costat circa 11 milioane de lei.

automotive TimisoaraIndustria automotive este una dintre cele mai dezvoltate din regiunea de vest a țării, astfel că acest centru își va dovedi în timp utilitatea.

Proiectul din fonduri europene a cuprins construirea unei clădiri care include un corp de birouri cu două niveluri și două hale de producție, precum și dotarea cu echipamente de specialitate constând într-un centru de prelucrare și un strung, ambele cu comandă numerică, o mașină de măsurat în coordonate și una de injecție a maselor plastice.

Firmele din domeniu își vor putea instrui aici personalul, în anumite condiții, având la dispoziție echipamente moderne, dar și costisitoare, în care nu ar fi putut investi din banii proprii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *