Program integrat de sprijin pentru liceenii din întreaga țară, lansat de UVT

Program integrat de sprijin pentru liceenii din întreaga țară, lansat de UVT

Program integrat de sprijin pentru liceenii din întreaga țară, lansat de UVT.

Universitatea de Vest din Timișoara, singura instituție de învățământ superior din țară care are un departament de relaționare cu mediul preuniversitar, după cum a afirmat rectorul Marilen Pirtea, a dezvoltat, de-a lungul anilor, diverse programe dedicate elevilor.

”UVT pentru elevi” este unul dintre acestea, fiind construit în sprijinul liceenilor. ”Cred că este cel mai amplu proiect dedicat elevilor din întreaga țară”, a subliniat prorectorul UVT, Mădălin Bunoiu.

Programul se deschide pe mai multe direcții menite să le ofere beneficiarilor pârghii în vederea continuării parcursului educațional dorit, prin sesiuni de pregătire pentru examenul de bacalaureat, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală și consiliere individuală în carieră.

Concret, programul oferă:

– pregătire gratuită pentru toate disciplinele de bacalaureat, în perioada 9 martie – 29 iunie, online, în zilele de sâmbătă

(detalii pe https://uvt.ro/educatie/preuniversitar/pregatire-bacalaureat/);

– concursurile pentru elevi organizate de facultățile UVT;

– webinare de dezvoltare personală pentru elevi susținut de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) al universității

(detalii: https://uvt.ro/educatie/preuniversitar/consiliere-pentru-elevi/);

– consiliere individuală pentru elevi, oferite de CCOC

(detalii: https://uvt.ro/educatie/preuniversitar/consiliere-pentru-elevi/);

– testare psiho-vocațională prin platforma ytm.ro

(https://uvt.ro/educatie/preuniversitar/platforma-ytm/);

– școala de vară pentru elevi ”West Summer University”

(informații: https://wsu.osut.ro).

Lansarea programului integrat pentru elevi a avut loc în 29 ianuarie, la UVT, în prezența rectorului Marilen Pirtea, prorectorului Mădălin Bunoiu, directorului Departamentului pentru Relaţia cu Mediul Preuniversitar, Marin Popescu, directorului Departamentului Managementul Calității, Vlad Cherecheș, inspectorului școlar general al ISJ Timiș, Aura Danielescu, președintelui Consiliului Județean al Elevilor Timiș, Alexandru Pau, președintelui Asociației Elevilor din Timiș, Luca Muntean, și a președintelui OSUT, Roxana Matei.

”Socrate spunea că educația nu este despre umplerea unui vas, ci despre ținerea aprinsă a unei flăcări și îmblânzirea ei.

CITEȘTE ȘI: CJ Timiș acuză prefectul că blochează 64 de milioane de lei destinați județului, Prefectura a inventat 4 primării care nu există

Dacă-mi permiteți această comparație cu flacăra olimpică, care este dusă, ca ștafetă, de pe Olimp la toate probele respective, tot așa cred că această flacără a educației dusă din mediul preuniversitar, de la elevi din clasele mici, până în zona universitară, este datoria noastră, a tuturor, atât a inspectoratului școlar, cât și a noastră, din mediul universitar.

Este un proces continuu această educație și cu siguranță ne pasă cum evoluează în timp elevii noștri, deveniți studenți, ulterior cetățeni de nădejde ai acestei țări și, până la urmă, ai lumii în general, acolo unde pașii îi vor duce”, a precizat Marilen Pirtea, în cuvântul de introducere.

În completare, inspectorul școlar general Aura Danielescu, salutând colaborarea benefică a mediului preuniversitar cu Universitatea de Vest, a apreciat că partea de consiliere pe care universitatea o pune la dispoziția elevilor este foarte importantă, plecând de la cea oferită de studenți, prin experiența pe care o dobândesc în timpul studiilor, până la activitățile pe care universitatea le oferă elevilor:

”Partea de consiliere lipsește într-o anumită măsură din învățământul preuniversitar, neavând încă o infrastructură atât de mare și atât de bine pregătită încât să le putem oferi tuturor elevilor pregătirea necesară sau testarea aptitudinilor lor în vederea urmării parcursului de adult, de student, pe care ei aleg să meargă.

Noi promovăm spre toți elevii din județul Timiș toate activitățile pe care ni le propuneți din partea Universității de Vest și trebuie să recunosc că avem o deschidere extraordinară și pentru faptul că de la dumneavoastră spre noi vin, de fapt, cadrele didactice, prin acei viitori profesori, cei care pregătesc, în acest circuit închis, elevii care devin studenții dumneavoastră.”

De asemenea, cei doi reprezentanți ai elevilor invitați la eveniment au subliniat, fiecare, importanța inițiativelor UVT în mediul preuniversitar pe care le au, din punctul lor de vedere:

”Mă bucur să văd că elevii sunt o prioritate pentru UVT, că universitatea vine cu soluții reale pentru problemele din mediul educațional nu numai din județul nostru, cum ar fi pregătirea pentru bac. Știm toți că mulți elevi nu au acces la o pregătire separată pentru acest examen sau pentru orientarea în carieră, o problemă cu care ne confruntăm toți”, a afirmat Alexandru Pau, președintele Consiliului Județean al Elevilor Timiș.

”<<UVT pentru elevi>> mi se pare un proiect foarte benefic pentru elevii din cadrul liceelor din an terminal de avea o pregătire pentru examenul de bacalaureat cu profesori din universitate și de a învăța ce înseamnă mediul universitar și faptul că în cadrul acestui proiect se dezvoltă și alte oportunități de care elevii vor putea profita”, a declarat Luca Muntean, președintele Asociației Elevilor Timiș.

La rândul său, Roxana Matei, președintele OSUT, a ținut să puncteze sprijinul oferit de UVT nu doar elevilor, ci și studenților, mai ales atunci când aceștia se află la început de drum: ”Nu demult, eram reprezentant al elevilor și conștientizez cât de importante sunt inițiativele pe care UVT le are și din perspectiva de președinte OSUT și student al UVT văd importanța lor, dar și mai mult resimt din perspectiva de recent elev cât de ajutor sunt toți pașii pe care universitatea îi face înspre elevi.

Eu din mediul preuniversitar am plecat cu o preconcepție cu privire la studiile superioare, și anume, faptul că ar trebui să fiu foarte autodidactă, că aș fi foarte independentă în viitorul meu parcurs și că nu aș primi neapărat ajutor, cum ni se oferea în mediul preuniversitar. Însă venind la Universitatea de Vest, parcurgând trei ani de studii de licență, am observat exact contrariul: cât timp tu, ca student, îți dai silința, absolut toată lumea este cât se poate de deschisă să te ajute să crești”.

”Azi nu facem decât să operaționalizăm strategia Universității de Vest din Timișoara de consolidare a relației cu învățământul preuniversitar.

Prezența partenerilor noștri este foarte importantă, așa cum a fost și până acum. Prin nevoile identificate la nivel de mediu preuniversitar încercăm să fim parte a soluțiilor.

Nevoia de resursă umană identificată e important să fie subliniată, pentru că de aici pornește totul. Lipsa autonomiei în zona preuniversitară ne aduce în a sprijini această zonă.

Trebuie să recunoaștem că pe primul loc sunt mecanismele pe care Universitatea de Vest din Timișoara le-a creionat și le-a creat, și mă refer aici la consilierea individuală, testarea psiho-vocațională pe platforma ytm, dezvoltarea personală și nu în ultimul rând West Summer University – mecanism inovativ de consiliere în carieră.

Deopotrivă, n-aș vrea să dăm la o parte concursurile organizate la nivelul fiecărei facultăți. Universitatea înseamnă 11 facultăți, fiecare facultate a creionat concursuri care sunt cuprinse în regulamentele proprii de admitere, importante pentru elevi.

Ne place foarte mult să spunem – domnul rector a dat tonul – că Universitatea de Vest din Timișoara n-are nevoie de studenți mai mulți, dar are nevoie cu siguranță de studenți mai buni. Asta înseamnă o pregătire foarte bună”, a conchis Marin Popescu, directorul Departamentului pentru Relația cu Mediul Preuniversitar din cadrul UVT.

 

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *