Producătorii agricoli afectați de războiul din Ucraina vor avea la dispoziție ajutoare excepționale din fonduri europene

Producătorii agricoli afectați de războiul din Ucraina vor avea la dispoziție ajutoare excepționale din fonduri europene

Producătorii agricoli vor avea la dispoziție ajutoare excepționale din fonduri europene, printr-un mecanism financiar recent creat. Invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022 are un impact asupra fermierilor din Uniune, se specifică în motivarea creării noii subvenții destinate fermierilor.

Astfel, UE le oferă statelor membre suma totală de 500 de milioane de euro, pentru a fi împărțită fermierilor sub forma unor ajutoare excepționale până la data de 30 septembrie 2022. României îi revin 25,490 milioane de euro, țara noastră având, ca celelalte state membre, posibilitatea suplimentării subvenției din bugetul național, cu cel mult 200 la sută. Cu alte cuvinte, dacă Ministerul Agriculturii identifică suficiente resurse bănești, suma rezervată fermierilor autohtoni ar putea depăși 76 de milioane de euro.

Statele comunitare trebuie să aleagă unul sau mai multe sectoare agricole sau doar anumite părți ale acestora pentru a-i sprijini pe producătorii care sunt cei mai afectați de perturbarea pieței. De asemenea, autoritățile naționale sunt abilitate să conceapă măsuri care să contribuie la securitatea alimentară sau la corectarea dezechilibrelor pieței.

Fermierii trebuie să fie eligibili pentru sprijin în cadrul acestei forme de subvenționare, cu condiția să se angajeze în una sau mai multe dintre următoarele activități care urmăresc aceste obiective: economia circulară (care are în vedere o gestionare eficientă a activităților pentru reducerea poluării), gestionarea nutrienților, utilizarea eficientă a resurselor și metodele de producție favorabile mediului și climei.

Totodată, sprijinul se va acorda pe bază de criterii obiective și nediscriminatorii, care să țină seama de amploarea perturbării pieței în diferitele sectoare, evitându-se orice denaturare a pieței și a concurenței. Având în vedere amploarea crizei actuale, generată de efectele economice ale războiului ruso-ucrainean, potrivit comisiei Europene, producătorii agricoli afectați ar trebui să primească ajutoarele în cel mai scurt timp posibil.

CITEȘTE ȘI: 5 persoane la spital după un incendiu la un bloc din Banat

Ajutoarele excepționale pot fi acordate pentru cereale, orez, zahăr, furaje uscate, semințe, hamei, in și cânepă, fructe și legume, carne de vită, de mânzat, de porc, de oaie, capră, de pasăre, lapte și produse lactate, ouă, produse apicole, pomicole și tutun. În plus, subvenția nouă va putea fi cumulată cu alte măsuri de sprijin finanțate prin cele două mari fonduri europene destinate plăților către agricultori și operatorii din industria alimentară.

Comisia a dat și un termen-limită până la care statele din Uniunea Europeană trebuie să-și definitiveze formele noi de sprijin și criteriile pentru acordare, fiind vorba despre 30 iunie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *