Distribuirea pastilelor de iod se amână. Vor fi date doar populației cu vârsta între 0 și 40 de ani. Ministerul Sănătății face mai întâi campanie de informare

Începe distribuirea iodurii de potasiu către populație. Care este procedura

Distribuirea pastilelor de iod către populație se amână pentru a doua jumătate a lunii aprilie, după ce medicii de familie au refuzat să le distribuie, motivând că aglomerația și birocrația iscate ar risca să le blocheze activitatea medicală. Ministerul Sănătății anunță că face mai întâi campanie de informare, care ar urma să demareze la începutul săptămânii viitoare, conform HotNews.ro.

Pastilele de iod vor fi distribuite populației cu vârsta între 0 și 40 de ani, potrivit Ministerului Sănătății, iar distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie.

„La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu”, anunță instituția condusă de Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății nu a oferit, deocamdată, detalii despre în ce va consta această campanie de informare și cum se va desfășura ea exact.

Ministerul Sănătății subliniază, de asemenea, că în momentul de față „nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile”.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate urmează să stabilească, în următoarea perioadă, „procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu”. Ministerul Sănătății precizează că atât campania de informare, cât și distribuția și „dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației” sunt în responsabilitatea instituției conduse de Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății își dorea ca distribuirea iodului să înceapă săptămâna viitoare, însă medicii de familie s-au opus
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat săptămâna trecută că persoanele eligibile pentru a primi iod sunt:

  • bebeluşii cu vârsta de până la o lună – se administrează un sfert de comprimat;
  • copiii între o lună şi trei ani – se administrează o jumătate de comprimat;
  • copiii între 3 şi 12 ani – li se administrează un comprimat;
  • copiii cu vârsta de peste 12 ani, adulții și femeile gravide sau care alăptează – doza recomandată este de două comprimate.

Ministerul Sănătății își dorea ca distribuirea iodului către populație să înceapă săptămâna viitoare, în cabinetele medicilor de familie, însă aceștia s-au opus, reclamând faptul că aglomerația și birocrația ar risca să le blocheze activitatea medicală, într-o perioadă în care la cabinetele lor este în continuare aglomerație din cauza cazurilor de COVID-19, gripă și viroze respiratorii.

Românii au golit, în urmă cu o lună, farmaciile de iod, după ce Rusia a atacat Ucraina, iar mulți se temeau de un eventual accident nuclear.

CITEȘTE ȘI: Ucrainenii de rând luptă cum pot: 500 de soldaţi ruşi, otrăviţi cu alcool contrafăcut

Atât medicii, cât și Ministerul Sănătății, au subliniat faptul că iodul nu trebuie administrat preventiv, ci doar în eventualitatea unui accident nuclear, în primele ore de la accident. Este însă greu de spus dacă românii iau iod doar pentru a îl avea în casă sau unii dintre ei și-l administrează preventiv, crezând că este un lucru bun.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Distribuirea pastilelor de iod se amână. Vor fi date doar populației cu vârsta între 0 și 40 de ani. Ministerul Sănătății face mai întâi campanie de informare

  1. Dacă ai 40 de ani și câteva minute nu primești pilulă. Dacă ai 64 de ani și 363 de zile, ești scutit de seruri experimentale. Alege! Apropo, de ce recensământul populației și locuințelor are și întrebarea cât de fericit ai fost din 11 martie 2020 încoace? Ce are aia cu prefectura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *