Probă sportivă la bacalaureat? Ce spune directorul unei şcoli din Timişoara

proba sportiva

Potrivit unei propuneri legislative a unui deputat PSD, bacalaureatul ar putea cuprinde încă o evaluare obligatorie, cea de educaţiei fizică. De asemenea, se doreşte şi creşterea numărului orelor de sport pentru fiecare ciclu de învăţământ.

Experţii în educaţie afirmă că elevii ar trebui să facă mai multă mişcare pentru sănătatea lor fizică şi psihică, însă obligativitatea de a da această probă la bacalaureat li se pare inutilă. Mai mult, ei afirmă că această evaluare ar putea reprezenta doar un prilej prin care liceenii să îşi poată mări uşor media de la examenul naţional sau doar încă un motiv de stres.

Totul depinde de capacităţile sportive ale fiecărui candidat, dar şi de modul în care va fi reglementată testarea (probă care se va cumula la media bacalaureatului sau o simplă competenţă).

Părinţii recunosc că elevii ar trebui să facă mai multă mişcare atât la şcoală, cât şi în afara ei, şi susţin că dascălii ar trebui să facă aceste ore cât mai atractive.

„Introducerea probei sportive la bacalaureat nu face decât să îi împovăreze şi mai mult pe elevi, care oricum sunt deja prea stresaţi. Să nu uităm că unii dintre adolescenţi au abilităţi sau înzestrări fizice foarte diferite între ei, ceea ce înseamnă că ar putea fi notaţi diferit în mod nedrept. Un elev care este la profil uman nu trebuie să fie şi un bun sportiv“, susţine preşedintele zonei de vest a Federaţiei Naţionale a Părinţilor, Ileana Mătrăguna.

Referindu-se la această propunere legislativă, Sorin Ionescu, directorul Colegiului Naţional Bănăţean (CNB), a declarat: „Fiind vorba de o probă vocaţională, ea nu poate fi obligatorie. Iar dacă aşa se va decide, o să avem probleme cu elevii scutiţi să facă sport. Eu nu văd decât introducerea sportului la probele de competenţe, dar cu posibilitatea de a opta pentru altă disciplină”.

În ceea ce priveşte oportunitatea de a creşte numărul de ore pentru fiecare ciclu, Sorin Ionescu a spus că statul ar trebui să ofere şi sălile de sport atât de necesare. „Ar trebui reluat programul naţional de construire a sălilor de sport, deoarece şi la ora actuală, în România, în multe şcoli, sportul se face în clasă, sau doar pe terenul de fotbal din curtea unităţii de învăţământ”, a menţionat directorul CNB.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *