Primul PET-CT dintr-o unitate spitalicească de stat din zona de vest a țării va fi pus în funcțiune la Timișoara

Primul PET-CT dintr-o unitate spitalicească de stat din zona de vest a țării va fi pus în funcțiune la Timișoara

Primul PET-CT dintr-o unitate spitalicească de stat din zona de vest a țării va fi pus în funcțiune la Timișoara.

La Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara va fi pus în funcțiune un aparat de tip PET CT, putând fi realizate inclusiv puncții biotice sub ghidaj CT, utilă în diagnosticarea cancerului bronho-pulmonar, principala cauză de mortalitate oncologică la nivel mondial, cu peste 1,7 milioane de decese/an.

Puncția-biopsie trans-toracică sub ghidaj CT este o intervenție minim-invazivă, reprezentând o metodă de diagnostic folosită la pacienții cu noduli pulmonari suspecți.

După prelevarea unui fragment bioptic, se continuă cu examenul histopatologic și imunohistochimic pentru identificarea tipului celular tumoral.

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT) este o metodă de investigare imagistică care oferă informații anatomice și morfologice ale organului investigat.

În plus, prin folosirea unui radiotrasor FDG (moleculă de glucoză marcată radioactiv cu fluor)  este posibilă identificarea zonelor metabolice active, atât la nivelul formațiunii primare pulmonare, cât și în site-urile de metastazare la distanță.

Acest tip de investigație este recomandată pentru diagnosticul, localizarea și stadializarea inițială, cât și pentru monitorizare și evaluare post-terapeutică în cancerului bronho-pulmonar.

Pentru ca toate acestea să poată funcționa, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” a fost angajat un fizician medical, specialist important în domeniul asistenței medicale moderne, aducând expertiza și cunoștințele sale de fizică în stabilirea diagnosticului unor boli.

Fizicienii medicali cu specializare în domeniul nuclear asigură utilizarea tomografiei computerizate cu emisie de pozitroni (PET-CT).

Totodată, fizicienii medicali se asigură că echipamentele sunt calibrate corect și că parametrii de imagistică sunt optimi pentru a oferi informații precise și utile medicilor imagiști.

Tot fizicianul se asigură că dozele de radiații utilizate în imagistica medicală sunt cât mai reduse posibil, fără a compromite calitatea diagnosticului sau eficacitatea tratamentului.

Cel mai proaspăt angajat al unității medicale este Ionela Maria Băcală, absolventă a Facultății de Fizică la Universitatea de Vest din Timișoara.

dr. victor babes

 

„Noua noastră colegă are o vastă experiență în medicina nucleară lucrând ani la rând în clinici în care se folosește aparatură de imagistică de tip PET-CT. Venirea Ionelei Băcală înseamnă încă un pas făcut pentru punerea în funcțiune a primul PET-CT dintr-o unitate spitalicească de stat din zona de vest a țării”, au precizat reprezentanții spitalului.

CITEȘTE ȘI: Sorin Ionescu a demisionat din funcția de subprefect. Va deschide lista de consilieri locali a PSD Timișoara

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *