Primăriile intră în acțiunea de reînnoire a parcului auto. Programul “Rabla Local” are noi reguli

Timișorenii mai au la dispoziție încă o lună pentru a se înscrie în Programul Rabla Local

Primăriile intră în acțiunea de reînnoire a parcului auto. Programul “Rabla Local” are noi reguli

Printr-un ordin apărut marți, 4 aprilie 2023, Ministerul Mediului a modificat regulile programului Rabla Local, ce, spre deosebire de Rabla Clasic și Rabla Plus, nu a fost lansat încă.

Astfel, una dintre noile reguli ale programului Rabla Local stabilește că cei care vor primi 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi nu vor putea să-și cumpere, timp de trei ani, o mașină cu un nivel de poluare mai mic de Euro 5.

Înainte, restricția viza mașinile cu normă de poluare de până la Euro 4.

De fapt, prin Ordinul 864/2023, în vigoare de marți, Ministerul Mediului a înlocuit ghidul de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate, adică a programului cunoscut sub numele de Rabla Local, care nu a fost încă lansat.

CITEȘTE ȘI: Timișoara la cutie: JOCUL – primul boardgame despre Timișoara

În primul rând, pentru a face programul mai atractiv pentru primării și astfel să participe cât mai multe, procentul de finanțare acordat în cadrul programului a fost modificat astfel: 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și 20% de la primărie.

Transpus în lei, ținând cont că stimulentul e în valoare de 3.000 de lei – 2.400 lei de la AFM și 600 de lei de la primărie, conform avocatnet.ro.(Programul Rabla Local are noi reguli oficiale. Ce schimbări au aparut (avocatnet.ro))

Totodată, a fost introdusă noțiunea de contribuție proprie a primăriilor, pentru a fi evidențiată suma acordată persoanelor fizice de către acestea.

De asemenea, ordinul detaliază etapele programului și obligațiile pe care le au cei ce vor să obțină cei 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi, astfel încât acestea să fie mai clare pentru persoanele fizice. Concret, pentru a participa în cadrul programului Rabla Local, solicitantul de finanțare are următoarele obligații:

• să se asigure că primăria în raza căreia își are domiciliul și unde este înregistrat autovehiculul uzat participă în cadrul programului, prin consultarea paginii de internet a AFM;

• să respecte procedura internă elaborată la nivelul primăriei;

• să încheie contractul de finanțare cu primăria;

• să caseze și să radieze din circulație autovehiculul uzat, ulterior semnării contractului de finanțare;

• să se asigure că respectă condițiile pentru a beneficia de stimulentul pentru casare.

În plus, persoana fizică va trebui să-și ia angajamentul că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de trei ani de la primirea stimulentului pentru casare. Regulile de până acum vorbeau de mașini cu norma de poluare Euro 4.

Nu în ultimul rând, au fost modificate pragurile de finanțare – în cadrul unei sesiuni de înscriere, o primărie va putea obţine finanţare pentru cel mult:

• 50 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie sub 5.000 de locuitori;

• 100 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori;

• – 500 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori;

– 1.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 50.001 şi 200.000 de locuitori;

– 5.000 de autovehicule uzate, pentru localitățile cu o populaţie mai mare de 200.001 de locuitori.

Modificări au suferit recent și ghidurile programelor deja aflate în vigoare, respective “Rabla Clasic” și “Rabla Plus”.

Chiar dacă ghidul de finanțare a programului Rabla Local a fost modificat, banii pentru casarea mașinilor vechi vor putea fi ceruți numai după ce AFM lansează oficial programul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *