Primăria Timișoara se ține de glume: “Loc de relaxare” la punctul de transformare!

Primăria Timișoara se ține de glume: “Loc de relaxare” la punctul de transformare!

Primăria Timișoara se ține de glume: “Loc de relaxare” la punctul de transformare!

Zonele Fabric și Traian sunt cunoscute pentru curățenia precară și gunoiul aruncat peste tot. Sigur, nu sunt singurele zone mărginașe din oraș unde apar, peste noapte, rampe clandestine de gunoi.

În Fabric și Traian situația e mai specială, pentru că există mulți chiriași și proprietari de imobile care nu au contract de salubritate, plus multe clădiri abandonate. În același timp din aceste locuri lipsesc “clopotele” pentru deșeurile de sticlă dar și containerele de mare capacitate. Așa că, fiecare aruncă gunoiul pe unde apucă. Situația nu este nouă și trenează de ani de zile.

Marți, 22 august 2023, Primăria Timișoara anunța triumfal că, în săptămâna anterioară, a efectuat o acțiune de salubrizare a spațiului situat în spatele Bisericii Sârbești din zona Fabric. Managerul de cartier (reprezentantul Primăriei Timișoara în zonă), împreună cu membri ai comunității locale, au identificat o soluție pe termen lung pentru a descuraja aruncarea gunoaielor în acest spațiu.

Astfel, în urma unei acțiuni comune realizate în colaborare cu angajații de la spații verzi și salubrizare, susținuți pe partea de intervenție de echipele ale Poliției Locale, a fost curățată zona și au fost îndepărtate gunoaiele depozitate ilegal. Care este “soluția pe termen lung” rămâne o întrebare la care aceeași primăriei nu dă un răspuns concret. Pentru că dacă o astfel de soluție ar exista, ea s-ar fi aplicat demult, nu numai în zonele menționate dar și în alte părți ale orașului.

După această afirmație sublimă, dar deloc concretă, intervine ceea ce s-ar putea numi o glumă proastă făcută bine. “Spațiul a fost refuncționalizat și transformat în loc de relaxare. Am amplasat bănci, vor fi montate jardiniere, iar clădirea în care se află punctul de transformare va fi acoperită cu o pictură murală. Tot aici va fi amplasată o troiță, în colaborare cu Biserica Sârbească din zonă.”, anunță reprezentanții administrației Fritz, într-o postare pe Facebook, marți, 22 august 2023.

Refuncționalizarea înseamnă probabil ridicarea gunoaielor și datul cu mătura, căci în realitate nu i s-a dat nicio funcțiune colțului respectiv de stradă. Punctul culminant al anunțului este transformarea ghenei de gunoi în “loc de relaxare”. Mai exact, lângă punctul de tranformare a curentului, o clădire mica din beton, au fost montate două bănci. Și pentru că pereții PT-ului arată deplorabil, reprezentanții primăriei plusează că aceștia vor fi acoperiți cu o…pictură murală.

Aici, rămâne la latitudinea timișorenilor să înțeleagă ce vor. Șansele să vezi niște pictori la lucru, realizând o opera de artă murală, sunt zero. Cel mai probabil, se va apela la tinerii care au mai făcut desene, unele chiar foarte reușite, de grafitti. Iar în context modern, un grafitti făcut legal, poate fi considerat, cu indulgență maximă, “artă urbană”.

Despre artă murală, dacă e să ne raportăm la Dicționarul explicativ al limbii române (DEX) nu poate fi vorba. Căci utilitarul punct de transformare electrică nu e nici peretele bisericii din zonă, darămite Capela Sixtină. Faptul că Biserica Sârbească va amplasa o troiță este, simbolic, un lucru demn de salutat. Nu credem însă că, practic și punctual, simbolul creștin are ceva de a face cu misterioasa soluție pe termen lung pentru a descuraja aruncarea gunoaielor în acest spațiu.

La final, comunicatorii administrației Fritz mai precizează că “echipele primăriei derulează acțiuni de monitorizare în toate cartierele orașului, astfel încât să descurajăm depozitările clandestine de deșeuri pe spațiul public”.

Frumoasă formulare. Doar că echipele mixte de inspectori ai primăriei și polițiști locali nu sunt foarte eficiente.
Dovadă sunt mormanele de gunoaie din diverse zone ale orașului: terenurile virane din zona CET Șagului, cele ce duc spre fosta platformă Solventul, spre fost Fabrică de Zahăr, terenurile dintre bulevardul Liviu Rebreanu și zona Soarelui dar și pe cealaltă parte a aceluiași drum, apoi malul Begăi, de la Iosefin spre ieșirea din oraș, terenul viran din Ghiroda, la liziera pădurii, arealul Pădurea Verde și exemplele pot continua.

CITEȘTE ȘI: Zone din Timişoara, fără apă sau cu presiune redusă, în noaptea de joi spre vineri

Sursă foto: Facebook / Primăria Municipiului Timișoara


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Primăria Timișoara se ține de glume: “Loc de relaxare” la punctul de transformare!

  1. Relaxare lângă un transformator? Poate ne spun cei de la Mediu dacă a sta pe bancă lângă un transformator este relaxare sau boală curată…

  2. Am observat că în Timișoara există încă mulți urmași ai securiștilor și comuniștilor. Există dorința de a avea o țară că afară. Doar că țara de afară are o populație cu mai puțini paraziți. Salutări USL-ului Timișorean( paraziți).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *