Primăria Timișoara nu are strategie anticorupție

Primăria Timișoara nu are strategie anticorupție

Primăria Timișoara nu are strategie anticorupție

La nivel declarativ, orice tentativă sau act de corupție din Primăria Timișoara sunt sancționate la sânge, iar toleranța față corupție este ZERO.

Doar că în realitate, în afara unei proceduri de sistem, intitulată “Raportarea internă privind încălcări ale legii şi de efectuare de acțiuni subsecvente din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara”, aprobată de către primarul Dominic Fritz pe 30 ianuarie 2023, întreaga Strategie Anticorupție a instituției constă în acte și proceduri din anul 2018.

Război fără strategie

Pe 10 martie 2023, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, declara că va continua lupta anticorupţie din administraţia pe care o conduce, în prezent fiind pe rol trei dosare penale care vizează fapte de corupţie de care s-ar face vinovaţi fostul primar și câțiva foşti angajaţi ai primăriei.

Declaraţia a venit în contextul în care DNA a anunţat că fostul primar Nicolae Robu şi alţi foşti angajaţi ai primăriei sunt cercetaţi penal pentru abuz în serviciu pentru emiterea unei autorizaţii de construire a unui imobil cu nerespectarea condiţiilor stipulate în certificatul de urbanism.

„Nu ştiu dacă fostul primar Nicolae Robu este sau nu este corupt, este treaba dumnealui să-şi dovedească inocenţa în cadrul sistemului de justiţie.

Pot să spun însă că niciunul dintre suspecţi nu mai lucrează în Primăria Municipiului Timişoara şi unii dintre acei oameni ale căror posturi le-am desfiinţat şi care m-au dat în judecată pentru acest lucru, acum sunt vizaţi de dosare de corupţi, inclusiv şi în acest dosar.

Poate există o legătură între cele două lucruri. Clar este că ceea ce am găsit, în parte, în Primăria Timişoara, nişte practici foarte dubioase atât în domeniul Resurselor Umane, unde există un dosar (penal, n.r.), al Patrimoniului, unde există un dosar (penal, n.r.), iar acum şi în domeniul Urbanismului unde există un dosar, toate aceste practici fac obiectul luptei anticorupţie pe care o ducem în Primăria Municipiului Timişoara.

Niciunul dintre aceşti oameni care sunt vizaţi de aceste trei dosare nu mai lucrează în Primăria Timişoara”, a spus, luna trecută, primarul Dominic Fritz.

Strategie Anticorupție e sublimă, dar lipsește

Dincolo de declarațiile incediare, primarul Timișoarei a emis și semnat doar două acte care au tangențial legătură cu lupta împotriva corupției din instituția pe care o conduce.

 

Este vorba despre dispoziția numărul 2071 din 23.09.2022, privind desemnarea calității de consilier de etică al angajaților din primăriei, în persoana Simonei Pop, consilier superior în cadrul Compartimentului Organizare și Planificare Strategică Resurse Umane, pe o perioadă de trei ani.

Al doilea document este Planul de Integritate al Primariei Municipiului Timisoara pentru Implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2021-2025, document asumat obligatoriu prin prevederile legale anticorupție, impus de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, publicat pe site-ul primăriei în iulie 2022 (SKM_C450i22070414450 (primariatm.ro)).

Pe lângă acestea, mai apar și două documente care se referă însă la etică și integritate și care sunt cu caracter de uz intern. Unul este “PROCEDURA DE SISTEM Raportarea internă privind încălcări ale legii şi de efectuare de acțiuni subsecvente din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara”, aprobată de către primar în ianuarie 2023 și publicată în februarie 2023 (202302071413303281481DOMOCNTGCF22.pdf (primariatm.ro)).

Celălalt material este un manual de bune practici care definește, la modul general, valorile și principiile de conduită ale funcționarilor publici și ale personalului contractual din Primăria Timișoara.

“Manualul de Etică și Integritate al personalului din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara”, căci așa se numește documentul, nu are nici autori, nici o autoritate care să îl gireze prin semnătură și nici măcar data redactării sau cea a intrării în vigoare.

Tot de ce poate spune despre compilația de articole de lege și alte prevederi, este că a fost publicată pe site-ul oficial al Primăriei Timișoara în luna martie 2023 (00206BF5627F230324130421 (primariatm.ro)).

Nimic nou din 2018

Astfel, Primăria Timișoara are o serie de documente de bază și altele adiacente, privind combaterea corupției. La rubrica “Strategia Anticorupție”, tot pe portalul web al instituției se găsesc Ghidul de Bune Practici în domeniul prevenirii corupției și a conflictelor de interese, Raport de monitorizare a implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016-2020, Dispoziția Nr. 705/2018 privind modificarea Planului de Integritate, Dispoziția Nr. 706 din data: 14.06.2018 privind aprobarea Strategiei Anticorupție a Primăriei Municipiului Timișoara, Plan Centralizat pentru Implementarea Măsurilor de Remediere tot din 2018, Raport de Evaluare a Riscurilor și Vulnerabilităților la Corupție și a Măsurilor de Remediere la Nivelul Primăriei Municipiului Timișoara pe anul 2018.

PrintScreen Strategia Anticoruptie PMT

Documentele programatice, de bază, ale strategiei anticorupție la nivelul Primăriei Timișoara sunt la fel de vechi: Registrul Riscurilor de Corupție, aprobat de fostul primar Nicolae Robu, în anul 2018 și STRATEGIA ANTICORUPȚIE A PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI TIMIȘOARA (3_STRATEGIA_ANTICORUPTIE.pdf (primariatm.ro)), document elaborat de un grup de lucru condus de fostul viceprimar Dan Diaconu, semnat de fostul primar Nicolae Robu, conceput tot în anul 2018, ca cerință legală obligatorie, prin Hotărârea de Guvern nr. 583/ 2016, privind aprobarea Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2016-2020.

Toate documentele pot fi consultate public, la secțiunea Strategia Anticorupție a PMT: Strategia anticorupție – Primăria Municipiului Timișoara (primariatm.ro).

Procese cu foștii angajați și noi angajări cu dedicație

Apropo de lupta anticorupție și de integritate, de la preluarea mandatului, pe 28 octombrie 2020, administrația Fritz a dus o luptă pe mai multe planuri.

Este vorba, în primul rând, de schimbarea organigramei primăriei, aflată la cea de-a treia variantă, care a fost contestată în justiție de tot atâtea ori de către angajații dați afară și de către Sindicatul Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara și din Serviciile Publice Aflate în Subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara. Mai multe procese se află încă pe rolul instanțelor.

Pe 22 martie, reprezentanții sindicatului au depus la registratura primăriei Adresa nr. 446/22.03.2023, referitoare la dosarul 47/30/2023. Actul este o comunicare a sentinței definitive a Tribunalului Timiș, prin care constată suspendată de drept executarea concursului pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a 20 de funcții publice de execuție vacante, din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

Astfel, hotărârea Triunalului Timiș este executorie de drept și declarată definitivă, pe 13 martie 2023, deoarece Primăria nu a mai formulat recurs.

Pe 21 decembrie 2022, Primăria Timișoara a pierdut definitiv procesul legat de prima organigramă a administrației useriste conduse de Dominic Fritz, aprobată în iunie 2021.

Curtea de Apel Timișoara a respins apelul municipalității și a dat câștig de cauză sindicatului condus de Tiberiu Negrei, care a reprezentat în acest proces 32 de salariați.

Tot în ultimul an, a fost contestată și  înființarea Administrației pentru Sănătate și Educație.

Mai recent, sindicaliștii dar și unii consilieri locali s-au opus unui proiect de hotărâre prin care schema de personal a Direcției de Asistență Socială Timișoara urmează să crească de la 375 la 414 angajați.

Administrația Fritz a stabilit că este nevoie de aproape 40 de noi angajați, 9 chiar cu funcții de conducere, cu salarii între 10.000 și 15.000 de lei pe lună, în condițiile în care asistenții sociali au salarii minime și direcția nu asigură bani nici măcar pentru materiale și nevoie primare.

În martie 2023, primăria anunța că la Centrul de Proiecte va mai înființa încă 12 posturi, pe lângă cei 22 de angajați existenți, măsură care a stârnit noi nemulțumiri, în contextul austerității bugetului și a unor datorii ale primăriei, cum sunt cazurile Societății de Transport Public Timișoara sau Colterm SA, în insolvență, printre altele.

Cea mai nouă sinecură de partid, sesizată de Renașterea bănățeană ( Administrația Fritz a plantat un careu de ași liberal-conservatori la Piețe SA (renasterea.ro)), este plasarea, cu dedicație, a patru membri ai Platformei Liberal Conservatoare, la societatea Piețe SA. Platforma Liberal Conservatoare este condusă de consilierul local Raul Ambruș (fost PNL) care votează pe bandă rulantă toate proiectele USR și ale primarului Dominic Fritz, motiv pentru care și-a căpătat porecla “consilierul Jolly Joker”.

Caz celebru de „integritate”

Un caz devenit de notorietate este fostul consilier local USR, Aida Szilagyi, care a construit ilegal un bloc într-o zonă de case.

Ea a pierdut procesul ce i s-a intentat pentru nerespectarea autorizației și a proiectului prin care, în loc de o casă familială, a construit un bloc. Verdictul dat de Curtea de Apel Timișoara este definitiv.

Renașterea bănățeană a făcut ample dezvăluiri vizavi de acest caz, care a avut drept finalitate, demisia Aidei Szilagyi din Consiliul Local Timișoara (Aida Szilagyi, userista prinsă că și-a făcut ilegal bloc dintr-o casă, a demisionat din Consiliul Local Timișoara (renasterea.ro)).

Toate acestea, în condițiile în care, la alegerile interne din 2020, la USR Timișoara, Aida Szilagyi a intra în competiție împotriva lui Dominic Fritz, pentru poziția de candidat al partidului la funcția de primar al Timișoarei.

Primarii și vizitele DNA

Și dacă tot este vorba despre lupta anticorupție și despre integritate, merită amintit că și fostul edil, Nicolae Robu, cât și actualul primar, Dominic Fritz și viceprimarul Ruben Lațcău au avut de a face cu procurorii DNA.

Cel mai recent, pe 10 martie 2023, DNA Timișoara a anunţat că fostul primar Nicolae Robu este cercetat penal pentru eliberarea ilegală a unei autorizaţii de construire.

În același dosar mai apar alți foști subordonați – arhitectul-șef Sorin Ciurariu – acum în aceeași funcție la Primăria Arad, Simona Drăgoi – atunci secretar general interimar al primăriei, Gabriela Borcsi – atunci șef Serviciu Autorizări și Certificări în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Lucreția Croitoru – consilier la Urbanism în 2018 și un arhitect.

Actualii edili au avut și ei “întâlniri” cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Procurorii DNA au descins vineri, 8 aprilie 2022, la Primăria Timişoara, pentru o percheziţie într-un dosar care vizează compania de termoficare din Timişoara. După ce a refuzat să facă vreun comentariu în faţa presei, lăsând doar să se înţeleagă că e vorba de o anchetă care privește compania de termoficare din Timişoara şi achiziţia certificatelor verzi.

“Primarul Fritz și vicele Lațcău au de dat niște explicații serioase organelor de cercetare penală… Mi se pare absolut halucinant ca și acum, cu DNA-ul prin birourile Primăriei și cu un Colterm în pragul falimentului, la un an și jumătate de când au preluat frâiele puterii, să vorbească despre “furtul și incompetenta” altora, în timp ce ei se pretind a fi marii salvatori ai termoficării din Timișoara!”, comenta, la acel moment, consilierul local Rixana Iliescu, vizavi de descinderea procurorilor la primărie.

Pe 19 iulie 2022, procurorii DNA au ridicat documente de la Primăria Timişoara. La acel moment, primarul Dominic Fritz declara că anchetatorii au descins la Primăria Timişoara după ce, cu un an înainte, el a depus o plângere penală în care a sesizat o serie de nereguli în organizarea de concursuri de angajare, atât pentru posturi de conducere, cât şi pentru posturi de execuţie, în perioada 2018- 2020.

Cu aceeași ocazie, procurorii DNA au făcut cercetări extinse într-un dosar în care este cercetat Florin Răvăşilă, fost director la Direcţia Patrimoniu I Est din Primăria Timişoara care ar fi primit 40.000 de euro mită de la o firmă care administra cimitire.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Primăria Timișoara nu are strategie anticorupție

  1. Nu se poate spune ca dl. fost primar al Timisoare este corupt dar cu siguranta a participat cu bucurie la „fripturile” oferite de edilul suspendat din Sandra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *