Primăria Timișoara ar putea pierde finanțările europene pentru 30 de proiecte neterminate la timp de către administrația Fritz

Victorie în instanță dar și reducere de posturi la Primăria Timișoara

Primăria Timișoara ar putea pierde finanțările europene pentru 30 de proiecte neterminate la timp de către administrația Fritz

Peste 30 de proiecte finanțate inițial din fonduri europene, investiții pe care administrația actuală nu a reușit să le termine la timp, ar putea ajunge să fie suportate din bugetul local, mai exact să fie plătite din buzunarul timișorenilor.

Valoarea investițiilor în pericol de a pierde finanțarea europeanp se ridică la peste 140 de milioane de lei.

Programului Operațional Regional (vechiul POR) se apropie de termenul limită la care Primăria Timișoara ar fi trebuit să finalizeze lucrările finanțate cu bani europeni, astfel că zeci de proiecte care au primit finanțare externă prin acest exercițiu sunt încă neterminate.

CITEȘTE ȘI: Aeroportul Timișoara rămâne fără opt destinații, începând din ianuarie 2024

Valoarea lor se ridică la aproximativ 140 de milioane de lei, bani care foarte probabil vor fi suportați din bugetul local, pentru a putea încheia lucrările începute și aflate în întârziere.

O soluție de avarie ar fi obținerea de noi fonduri europene, pe următorul exercițiu financiar, însă doar dacă aplicațiile Primăriei Timișoara vor fi aprobate în cadrul unor noi evaluări.

Paguba este însă evidentă. În cazul în care se vor obține bani pe noul Programului Operațional Regional, administrația Fritz va solicita aceste fonduri pentru ceea ce nu a fost în stare să finalizeze cu banii obtinuți în etape, de către primărie, începând cu anul 2014.

Majoritatea fondurilor sunt destinate anvelopării de blocuri în Timișoara, un eșec răsunător al actualei administrații a orașului, mai puțin de jumătate din numărul total de imobile propuse pentru reabilitare termică fiind finalizate, la doar o lună până la închiderea perioadei de finanțare.

Marți, 28 noiembrie 2023, la ceas de seară, consilierii locali au votat pe bandă rulantă nu mai puțin de 32 de proiecte care prevăd „prelungirea duratei de implementare a proiectului (…) până cel târziu la data de 31.12.2024 și a cheltuielilor estimate aferente, în vederea finalizării activităților și asigurării functionalității, în scopul asigurării finalizării integrale din fonduri proprii”, după cum se menționează în documentația prezentată Consiliului Local Timișoara.

Mai trebuie spus că membrii Consiliului Local Timișoara nici nu au avut timp să citească documentația, ea fiindu-le pusă la dispoziție cu doar o oră înaintea votului, pe care l-au dat “în orb”.

„Toate se referă la incapacitatea de a finaliza proiectele europene la termen, adică la 31 decembrie 2023. Nici măcar nu sunt toate proiectele, mă aștept la o nouă ședință în care să fie alte câteva pe care eu le-am identificat și ele nu sunt finalizate.

Eu, personal, voi vota aceste proiecte, pentru că altfel ar însemna că ele vor fi blocate, însă, într-o formă sau alta, cam asta este dimensiunea absorbției de care ne-ați tot vorbit în ultimii ani.

Dintr-un calcul sumar, pentru că proiectele ne-au fost livrate cu o oră înainte de a le vota, cam 140 de milioane de lei sunt sumele pe care bugetul local va trebui să le acopere în cursul anului viitor sau sume etapizate, dar până la urmă tot pierdute din Programul Operațional Regional din acest moment și trimise către Programul Operațional Sănătate sau alte programe operaționale.

Este trist, pentru că sumele astea vor fi acoperite, din ce am citit în presă, dintr-un nou credit, care înțeleg că a fost semnat, fără HCL și asta înseamnă, sigur, un plus de îndatorare pentru municipiul Timișoara în anii care urmează.

E trist că proiectele nu sunt finalizate la 31 decembrie 2023.

Asta poate fi abstract pentru oameni, dar trebuie spus că orice exercițiu financiar european are un termen în care fondurile pot fi rambursate din sume provenind din zona europeană, iar după, până în 31 decembrie 2024, proiectele pot fi continuate, dar sumele se vor cheltui exclusiv din bugetul local, iar după 2024, înseamnă o pierdere completă a proiectelor cu finanțare europeană”, a declarat consilierul local Dan Diaconu, în cadrul ședinței de marți, 28 noiembrie 2023.

În plus, pentru a putea fi etapizate, proiectele periclitated trebuie să îndeplinească o serie de condiții: autoritățile locale trebuie să solicite modificarea contractelor propuse pentru etapizare, până in 10 decembrie 2023, adică în mai puțin de două săptămâni, iar apoi să încheie un nou contract de finanțare.

Pe urmă, pentru a fi aprobate, cererile trebuie să cuprindă un memoriu justificative serios și fundamentat, referitor la cauzele care au determinat întârzierea proiectului, precum și durata estimată de finalizare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Primăria Timișoara ar putea pierde finanțările europene pentru 30 de proiecte neterminate la timp de către administrația Fritz

  1. zilele astea friț e ocupat din nou cu concertele lui. n-are treaba cu proiecte, cu bani publici, cu alte alea. apropo, bilete nu mai sunt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *