Președintele Iohannis, solicitat să rezolve reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara

cladiri istorice

Timişoara are şansa de a se mândri cu una dintre cele mai extinse şi bogate zone de clădiri protejate din România, în număr de 14.500. Alături de Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Braşov şi multe altele, orașul de pe Bega a avut norocul de a moşteni un patrimoniu arhitectonic valoros, care conferă identitate oraşelor și locuitorilor acestora.

Din păcate, evoluţia istorică a ultimelor decenii, când proprietarii de drept au fost înlocuiţi cu chiriaşi vremelnici, cu procese interminabile de restituire şi recâştigare a proprietăţilor pierdute şi cu o legislaţie confuză, au condus toate la degradări ale acestui patrimoniu excepţional şi, în unele cazuri, chiar la pierderea unor imobile valoroase.

Programele de intervenție activă inițiate de administrație sunt blocate în hățișul unei legislații incomplete și neclare, astfel că viceprimarul Dan Diaconu a solicitat intervenția președintelui României, Klaus Iohannis, pentru a readuce problema clădirilor istorice pe agenda publică.

Timișoara a avut norocul de a nu suferi distrugeri complete în urma unor războaie de durată sau cutremure catastrofale, astfel că majoritatea construcţiilor ridicate în ultimele trei secole încă se păstrează.

Ele formează astăzi pieţe urbane, care au fiecare caracteristici arhitectonice particulare, construcţii importante, care domină ţesutul urban, şi fronturi stradale cu valoare istorică. Mai există peste 14.500 de clădiri istorice în oraşul actual, Timișoara fiind caracterizată printr-o dezvoltare economică şi culturală dinamică. Construcţiile istorice formează ansambluri, având fiecare o identitate arhitecturală proprie, într-o varietate impresionantă de stiluri.

Ele reprezintă întreaga istorie a arhitecturii europene, de la perioada barocă şi până la cea interbelică. Cele peste 14.500 de clădiri istorice formează astăzi cea mai mare rezervaţie de arhitectură din ţară, de o valoare deosebită atât pentru România, cât şi pentru Europa. Păstrarea acestei moşteniri culturale constituie o datorie, atât pentru autorităţile de resort, cât şi pentru locuitori. Zonele istorice ale Timişoarei au calităţi deosebite, care, puse în valoare corect şi cu prudenţa necesară, pot deveni atractive atât pentru cetăţenii urbei, cât şi pentru turişti.

AFLĂ MAI MULTE DIN EDIŢIA TIPĂRITĂ DE MARŢI, 25 august, A COTIDIANULUI RENAŞTEREA BĂNĂŢEANĂ

cladiri istorice1

cladiri istorice2


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *