Baia turcească, prizonieră în Piața Libertății

baia turceasca 3

Un vestigiu istoric ce ar fi putut atrage mii de turiști va fi „înmormântat” fără nici o remușcare

Pentru cei care au visat că vestigiile arheologice din Piața Libertății care au dezvăluit o parte a istoriei Timișoarei vor rămâne la vedere sau vor fi acoperite cu sticlă și iluminate cu reflectoare speciale – soluție care se utilizează atât în străinătate, cât și în alte orașe din România (Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca, București) – se apropie momentul la care acestea vor fi acoperite cu folie, apoi cu nisip și cu… pământ.

CITEŞTE ŞI:
Președintele Iohannis, solicitat să rezolve reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara

Amatorii de imagini au deja dificultăți în a le obține, pentru că, după ce au fost supuse aproape doi ani intermperiilor, dar și privirilor curioșilor, ruinele băii turcești au fost înconjurate de un gard și o plasă verde de șantier, pe care se află inscripții cu recomandarea de a ocoli zona.

CITEŞTE ŞI:
Tone de gunoaie, în staţia de epurare a Timişoarei, după ploile torenţiale

În luna februarie 2014, se preconiza ca zona să devină o atracție turistică, iar Piața Libertății urma să se transforme în așa fel încât vizitatorii să poată admira ruinele băii turcești descoperite aici, o clădire cu mai multe încăperi, unele hexagonale, pavate cu dale de cărămidă.

Arheologii au găsit urmele unor pilaștri, care probabil susțineau acoperișul, precum și blocuri mari de piatră aflate la intrarea principală. Peste baia turcească se putea distinge o parte a sistemului de canalizare austriac, din cărămidă, dezafectat odată cu construirea celui de pe vremea lui Stan Vidrighin.

AFLĂ DETALII DIN EDIŢIA TIPĂRITĂ DE MARŢI, 25 august, A CITODIANULUI RENAŞTEREA BĂNĂŢEANĂ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *