Tone de gunoaie, în staţia de epurare a Timişoarei, după ploile torenţiale

epurare

Ploile torențiale au adus peste 90 de tone de deșeuri și nisip la stația de epurare a orașului.

În seara zilei de joi, 20 august, stația de epurare a preluat, din cauza aversei de ploaie, cantități foarte mari de apă uzată, într-un timp scurt. Seara, între orele 20 și 23, stația a funcționat la un vârf de debit de 24.300 de litri pe secundă, adică 87,5 milioane de litri pe oră, ceea ce înseamnă de 12 ori mai mult decât în mod obișnuit și de două ori mai mult decât debitul Begăi. Tot în seara zilei 20 august, în urma ruperii de nori, în câteva ore, la stație s-au adunat 35 de tone de deșeuri din plastic, textile etc. și 30 de tone de nisip. Apoi, în urma ploii de sâmbătă, 22 august, s-au mai adunat încă 30 de tone de nisip. Lucrătorii stației au trebuit, în câteva rânduri, să elibereze grătarele stației de scânduri și alte deșeuri voluminoase care au ajuns acolo din rețeaua de canalizare.

Reţeaua de canalizare, având o lungime de aproximativ 500 km, funcţionează gravitaţional şi colectează atât apele reziduale, cât şi cele provenite din ploi, transportându-le către staţia de epurare a apei uzate. În cazul averselor puternice, pot fi depășite, pentru scurt timp, capacitățile de preluare proiectate. Rețeaua se poate bloca și din cauza pătrunderii accidentale sau intenţionate a materialelor de construcţii sau a altor deșeuri voluminoase.

Stația de epurare a Timișoarei, o investiție de 35 de milioane de Euro, pusă în funcțiune în anul 2011, a funcționat normal în toată această perioadă. Deșeurile aruncate în canalizare și ajunse în stația de epurare îngreunează însă procesul tehnologic și pun în pericol utilaje scumpe. Reprezentanţii Aquatim fac apel la toți cetățenii Timișoarei să nu arunce în rețeaua de canalizare a orașului obiecte sau substanțe care duc la colmatarea ori la defectarea ei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *