Premieră în Timiș: buget participativ

Direcția Arhitect-șef din cadrul CJT sistează activitatea cu publicul

Consilierii județeni au aprobat, odată cu bugetul pe anul în curs, și crearea unui buget participativ de un milion de lei, în premieră pentru județul Timiș. Bugetarea participativă este un proces democratic prin care membrii unei comunități decid cum va fi cheltuită o parte a bugetului public. Consiliul Județean Timiș alocă o parte din bugetul județean, după care timișenii vor veni cu propuneri de proiecte cu privire la ceea ce ar trebui îmbunătățit în județul Timiș.

Prin intermediul acestui tip de buget, se oferă posibilitatea persoanelor fizice sau juridice cu domiciliul, reședința sau sediul social în județul Timiș de a contribui cu idei din mai multe domenii, idei care vor duce la proiecte care vor fi finanțate de la buget.

Domeniile vizate sunt: domenii: educația, serviciile sociale pentru protecția copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei și a altor persoane sau grupuri aflate în nevoie socială, sănătatea, cultura, sportul, protecția și refacerea mediului, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și de arhitectură, a parcurilor, grădinilor publice și rezervațiilor naturale, podurile și drumurile publice, turism, infrastructură de stimulare a economiei și afacerilor, infrastructură IT și de telecomunicații.

Proiectele trebuie să se încadreze în suma de 500.000 de lei, cu tot cu TVA, iar finanțarea celor câștigătoare va fi asigurată până la epuizatrea sumei de un milion de lei. Selecția se va face în funcție de numărul de voturi al cetățenilor care se vor înscrie pe portalul bugetării participative (www.bugetareparticipativa.cjtimis.ro) și care vor alege un singur proiect, pentru a evita votul multiplu.

Între criteriile de eligibilitate figurează: să fie de interes județean și să nu realizeze activități cu scop comercial, publicitar, de natură politică sau etnică; să fie sau să poată fi asimilat unei investiții aflate în competența Consiliului Județean Timiș; să se refere la investiții publice constând în modernizări, reabilitări, amenajări, dotări etc.; să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale Consiliului Județean Timiș aflate în derulare; să nu necesite cheltuieli majore de funcționare (întreținere, plata unor drepturi de autor etc) după implementare; să fie cât mai clar definite; să nu intre în aria altor programe de finanțare, cum sunt finanțările nerambursabile acordate organizațiilor nonguvernamentale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *