Povestea „Rîndunicii”: cum se distrau timişorenii în urmă cu mai bine de jumătate de veac

Povestea "Rîndunicii": cum se distrau timişorenii în urmă cu mai bine de jumătate de veac

Povestea „Rîndunicii”: cum se distrau timişorenii în urmă cu mai bine de jumătate de veac

Pentru toți pasionații de istorie locală, pentru toți cei care se întreabă cum va fi arătat Timișoara în urmă cu, să zicem, șase decenii, reprezentanții Muzeului Național al Banatului reînvie povestea ”Rîndunicii ”, un vaporaş cândva celebru.

”Ne-ați întrebat <<De ce numai Pelicanul primește aplauze?>> Iată-ne așadar, învârtind roata timpului, gata să-i oferim și Rîndunicii scena pe care o merită.

Sub semnul Rîndunicii, Bega se îmbracă în povești. La bordul ei, timpul se scurge altfel, mai lent, împletind amintiri dintr-un oraș care respira prin ecluze și vâsle. <<Rindunica>> este mai mult decât un simplu vapor – este o corabie a timpului, care navighează nu doar pe ape, ci și prin istoria orașului.

Povestea "Rîndunicii": cum se distrau timişorenii în urmă cu mai bine de jumătate de veac

În anii ’60, o mică croazieră cu <<Rindunica>> era o escapadă din cotidian, o aventură pe Bega, ce te ducea prin ecluza de la Sânmihaiu Român. Nu era nevoie de destinații exotice când aveai la dispoziție un decor atât de pitoresc, aproape de inima orașului, unde o partidă de pescuit avea savoarea unei evadări în sălbăticie.

Am crescut cu poveștile bunicilor despre călătorii cu <<Rîndunica>> spre Otelec, despre cum vaporul lega oamenii și locurile, despre cum sala mașinilor și timoneria deveneau universuri fascinante pentru ochii unui copil. Era mai mult decât transport, era o experiență, o lecție vie de istorie și geografie.

CITEŞTE ŞI: Un nou parc, cu spaţiu de joacă, piste de alergare şi teren multifuncţional, va fi construit în Timişoara

Ne amintește de zilele în care călătoriile erau despre descoperire și conexiune, despre magia simplă a unei plimbări pe apă, sub semnul unei rîndunici care, pentru noi, va zbura mereu în inima orașului”, au transmis cei de la MNaB, ilustrând povestea cu cărți poștale din arhiva instituţiei și o fotografie realizată de Geza Molnar.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *