Populația de mistreți dintr-un județ din vestul țării a scăzut sub 10 la sută față de 2019, anul izbucnirii epidemiei de pestă africană

Populația de mistreți dintr-un județ din vestul țării a scăzut sub 10 la sută față de 2019, anul izbucnirii epidemiei de pestă africană

Populația de mistreți dintr-un județ din vestul țării a scăzut sub 10 la sută față de 2019, anul izbucnirii epidemiei de pestă africană

Populaţia de mistreţi din judeţul Arad a ajuns la sub 10% faţă de anul 2019, când a izbucnit în judeţ epidemia de pestă porcină africană, virusul fiind cauza dispariţiei acestor animale, în timp ce vânătorii spun că eliminarea completă a mistreţilor din România timp de câţiva ani pentru a se eradica pesta – propunere făcută de unii fermieri – nu ar fi posibilă.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că pesta africană a redus foarte mult populaţia de mistreţi în ultimii ani.

„Se estimează că avem sub 10% din populaţia de mistreţi care exista în 2019, iar cauza mortalităţii este virusul pestei porcine africane.

De când a izbucnit epidemia, virusul a fost confirmat la aproximativ 400 de mistreţi, majoritatea găsiţi morţi pe fondurile de vânătoare”, a spus Marcel Roşu.

În 2019, conform unei evaluări a fondului cinegetic, în judeţul Arad exista un efectiv de 6.638 mistreţi, în timp ce, potrivit planului naţional de combatere a pestei porcine africane la mistreţi, ar fi trebuit să existe cel mult 1.200 de capete la acea dată. Acum ar exista sub 600 de exemplare.

DSVSA Arad precizează că pesta porcină africană nu mai este prezentă în judeţ, iar ultimul caz a fost înregistrat în luna martie.

Totuşi, din 2019, în judeţ au fost afectaţi sau ucişi preventiv în focare aproximativ 48.000 de porci domestici (din ferme sau gospodării).

Directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, Nicu-Mircea Deme, a declarat, pentru AGERPRES, că ideea lansată de unii fermieri de a fi eliminaţi complet mistreţii de pe teritoriul României pentru o perioadă de câţiva ani, pentru eradicarea pestei, nu ar putea fi aplicată.

„Este un lucru imposibil eliminarea populaţiei de mistreţi. Vânatul se mişcă, nu e îngrădit de frontierele dintre ţări. Nu avem cum să-i excludem din natură.

De altfel, eu sunt de părere că nu mistreţul e factorul principal de transmitere a pestei, pentru că au existat şi cazuri de ferme de porci bine securizate şi totuşi virusul a pătruns. Factorul uman care a avut acces în aceste ferme a dus acolo virusul”, a spus Deme.

Directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, declarase la sfârşitul săptămânii trecute că preţul cărnii de porc s-ar putea dubla în următoarea perioadă, iar una dintre cauze este pesta porcină africană, care a redus efectivele de porci din România, astfel că „la ora actuală se importă circa 85% din carnea de porc consumată în România”.

Muscă arăta că autorităţile nu au luat măsuri suficiente pentru a se combate pesta, iar porcii mistreţi sunt în continuare principalul vector de răspândire a bolii.

„Nu au făcut dezinfectare, nu au făcut îngroparea cadavrelor din pădure (ale porcilor mistreţi – n.r.). Toate ţările din Europa fac goană pentru a distruge şi a preîntâmpina răspândirea pestei porcine africane, la noi mistreţul s-a dovedit foarte clar că a fost vectorul cel mai important.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Educației a schimbat normele referitoare la motivarea absențelor. Ce prevede noul Regulament

Nu gospodăriile populaţiei au fost cel mai important vector, pentru că la gospodării se intervine foarte uşor, repede vin DSV-urile şi omoară porcii şi au rezolvat problema.

Dacă n-ar mai fi acest vector care este mistreţul, în mod sigur am putea stăpâni această treabă”, declara Dimitrie Muscă.

El afirma că „singura şansă” ar fi ca populaţia de mistreţi să fie „distrusă în totalitate”, iar repopularea să se facă după câţiva ani, când pesta ar dispărea complet din România.

În 2021, peste 20.000 de porci dintr-o fermă a CAI Curtici în care a fost confirmată prezenţa pestei porcine africane au fost ucişi preventiv de autorităţi.

„Am repopulat, am făcut investiţii de 10 milioane de lei în complex, dar acum eu ce garanţie am că nu vine la mine din nou pesta?

Pentru că mistreţi sunt. În această săptămână, la 15 kilometri de sediul nostru s-a împuşcat un porc mistreţ”, declarase fermierul Dimitrie Muscă.

El spunea că „preţul cărnii de porc se va dubla” şi „se va ajunge ca un cotlet sau ceafă să fie 40 lei kilogramul, unde era 20 – 22 de lei”.

CAI Curtici gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole şi 36 de magazine de desfacere, în special pentru carne, produse din carne şi lactate.

Foto: arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *