Poliţia anunţă că a început oficial sezonul anvelopelor de iarnă. Amenzi uriaşe pentru șoferii care nu respectă legea

Vine vremea rece: Când trebuie să schimbe şoferii anvelopele cu unele de iarnă

Iarna și-a făcut deja simțită prezența în mai multe zone ale țării, iar Poliția Română îi avertizează încă de duminică pe șoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei fără anvelope de iarnă că riscă amenzi de până la 2.900 de lei.

Pentru a face o alegere cât mai corectă în momentul în care vorbim despre acest gen de cauciucuri, polițiștii au realizat un ghid despre anvelopele de iarna și cât de multă siguranță ne oferă pe un carosabil alunecos. Potrivit „Legii cauciucurilor de iarnă” intrată în vigoare în 2011, toți cei care circula pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă, conform Antena 1.

“Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă”, transmite Poliția Română. “Ele se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, mai transmite Poliția Română, care precizează că anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons” nu intră în categoria aceasta.

Când se montează cauciucurile de iarnă?

Concret, nu există o dată de la care anvelopele de iarnă sunt obligatorii, însă acestea trebuie să fie mereu prezente atunci când circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului, atrag atenția polițiștii.

CITEŞTE ŞI: “Drumul spre sănătate” – Intermedieri pentru pacienţii români, la orice clinică din Ungaria

Astfel, este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *