Peste 100 de taximetriști au protestat la Timișoara. Acțiuni similare în 30 de județe (Foto)

Peste 100 de taximetriști au protestat la Timișoara. Acțiuni similare în 30 de județe

Peste 100 de taximetriști au protestat la Timișoara. Acțiuni similare în 30 de județe.

În jur de o sută de taximetriști au făcut un marș automobilistic de protestat marți, 20 iunie 2023, la Timișoara, împotriva a ceea ce ei numesc “concurență neloială”. Șoferii firmelor de taximetrie îi acuză pe cei care fac servicii de ridesharing, în special Uber și Bolt, de practicarea unor prețuri sub nivelul pieței. În paralele cu protestul de la Timișoara, acțiuni similare au avut loc în 30 de județe din țară.

CITEȘTE ȘI: Tumoră gigant, extrasă cu succes la un spital din vestul țării

Taximetriștii s-au adunat de dimineață, în jurul orei 11, în zona stadionului “Dan Plătinișanu”. De aici, ei au pornit în coloană pe străzile din Timișoara, circulând cu viteză redusă și claxonând, pentru a atrage atenția asupra lor în trafic. Prima oprire a convoiului auto de protestatari a fost la Prefectura Timiș, pentru a depune un memoriu adresat reprezentanților guvernului în teritoriu.

Documentul taximetriștilor de firmă atrage atenția că serviciile de ridesharing practică o concurență neloială și acuzând că aceștia din urmă nu plătesc taxe și au tarife mai mici.

„Este singura meserie din țară cu dublă reglementare, deși avem legea 38/2003 (lege specială), a mai fost dată OUG 49/2019 care reglementează transportul alternativ de persoane, care desfășoară transport persoane în regim de taxi conform deciziei Curții Europene de Justiție din 2019 – 5 ani (2014 – 2019) au funcționat ilegal neplătind taxe și impozite de miliarde de euro la statul Român.

– Practicarea de tarife de dumping (reducerea cu 50 %) pentru a distruge activitatea de taximetrie
– Au tarif dinamic care practic înșeală clienții (raportul Consiliului Concurenței din 2022)
– Majoritatea nu au casă de marcat fiscală care să transmită la ANAF

– Au număr nelimitat pe când la taxi putem fi maxim 4/1000 locuitori
– Au voie cu mașini până la 15 ani vechime, pe când la taxi avem voie până în 10 ani
– Au voie cu mașini care nu sunt în proprietate și sunt înmatriculate în alte localități sau chiar județe, pentru a plăti taxe cât mai mici sau chiar deloc în localitățile unde funcționează

Având în vedere aceste aspecte, solicităm Guvernului României:
– Abrogarea legii 204/2019 adoptată în urma OUG nr. 49/25.06.2019, care, așa cum vom arăta, este nelegală și neconstituțională;
– Totodată, dorim, pentru o mai bună și eficientă soluționare a cerințelor legitime ale operatorilor de transport în regim de taxi, deschiderea unui canal de dialog, pentru consultări, cu domnul Prim Ministru Marcel Ciolacu și Guvernul României, la Palatul
Victoria”, se arată într-un comunicat transmis de către Asociația Banat Taxi.

Marșul de protest al taximetriștilor a străbătut mai multe artere din urbe și a avut ca punct terminus ieșirea din oraș, de pe Calea Lugojului, unde coloana s-a regrupat, pentru o ultimă oprire a acestei acțiuni. Liderii taximetriștilor au declarat că se vor consulta și cu ceilalți colegi din alte orașe și că aceste acțiuni vor continua până când Guvernul va accepta demararea unor discuții pe marginea revendicărilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *