Pesta porcină africană pune pe jar autoritățile timișene

Focar de pestă porcină în vestul țării

Autoritățile au declarat stare de alertă sanitar-veterinară în Timiș după ce rezultatele preliminare de laborator au indicat suspiciunea de pestă porcină africană la câteva animale de pe raza județului.

”Examenele de laborator efectuate de către D.S.V.S.A. Satu-Mare au evidențiat virusul în probele recoltate de la porcii dintr-o gospodărie din Belinț.

CITEȘTE ȘI: Coșmar pentru un tânăr student după ce a apelat la o prostituată de lux

Conform procedurilor, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului.

În curând vom primi rezultatele”, a declarat ieri, Adrian Radu Popa (foto), directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș.
adrian popa 1
În prezent, medicii veterinari de la circumscripțiile sanitare veterinare și inspectorii DSVSA Timiș efectuează controale în întreg județul, după ce au primit informații că alți porci, posibil bolnavi de pestă porcină africană, ar fi ajuns și în alte localități.

Firul evenimentelor

Potrivit directorului executiv al DSVSA Timiș, porcii bolnavi care au ajuns în Timiș ar proveni din Bihor (județ în care au fost identificate peste 50 de focare de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei şi câteva cazuri de îmbolnăvire la mistreţi), fiind cumpărați de către un arădean. Cetățeanul din Arad a comercializat apoi porcii la Giroc, de unde animalele au fost revândute unor persoane din mai multe localități timișene.

CITEȘTE ȘI: Cristi din Banat și-a pus fanii pe gânduri: „Cum mă vreți, bărbat sau femeie?”

”Cel de la Giroc era geambaș de animale. Porcii au ajuns la Belinț – 12 la număr în două gospodării- și 13 la Bârna, într-o gospodărie.

Alți 16 porci au ajuns la Beba-Veche, dintre care doar unul mai era în curtea omului, restul de 15 fiind vânduți pe stradă la persoane necunoascute. Facem cercetări să găsim animalele”, a precizat Adrian Radu Popa.

Primele măsuri

Până la data apariţiei rezultatului preliminar de laborator au murit 23 din cele 25 de animale care au ajuns la Belinț și la Bârna.

”La Belinț, unul dintre cei doi cetățeni a mai cumpărat șapte animale din sat. Toți porcii găsiți au fost sacrificați și s-au recoltat probe de limfonoduli, splină și sânge pentru analize. La Bârna, din cei 13 porci cumpărați, 11 au murit și au fost arși. De la cei doi care au supraviețuit au fost recoltate probe. La Beba-Veche din 16 porci am mai găsit doar unul”, a adăugat directorului executiv al DSVSA Timiș.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare.

Centrul Local (judeţean) de Control al Bolilor a fost convocat în vederea analizării situaţiei şi adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane. ”Suntem pregătiți să intervenim imediat.

În aceste cazuri, deținătorii animalelor bolnave nu au dreptul la despăgubiri pentru că a fost vorba de o vânzare ilegală. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii de specialitate din circumscripţiile respective nefiind anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei”, a conchis Adrian Radu Popa.

Cercetări și la Arad

Și în județul Arad, s-a întrunit Centrul Local pentru Controlul Bolilor, în cadrul unei ședințe de urgență, după ce a existat o suspiciune de infectare cu virusul pestei porcine africane pe raza municipiului reședință de județ.

Toți cei 55 de porci identificați într-o gospodărie de pe Strada Păpădiei au fost sacrificați, fiind prelevate probe de laborator, dispunându-se incinerarea cadavrelor și dezinfecţia gospodăriei şi a maşinii cu care s-a efectuat transportul animalelor. Deși, în urma analizelor, nu a fost depistat virusul pestei porcine africane, DSVSA Arad a decis sacrificarea porcilor, proprietarul neputând prezenta acte privind proveniența animalelor sau proprietatea acestora.

De asemenea, pe raza municipiului Arad au fost găsite cinci cadavre de porci în zona gropilor de gunoi, fiind prelevate probe, rezultatul analizelor urmând să ajungă mâine de la București.

Recomandări ale specialiștilor

Datele Autorității Naționale Sanitar Veterinare arată că, la mijlocul acestei luni, pesta porcină africană evoluează în 297 localități din 16 județe, cu un număr de 1.127 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale).

În alte trei județe au existat doar cazuri la mistreți. În aceste condiții, specialiștii DSVSA Timiș monitorizează permanent situația epidemiologică din județ în vederea aplicării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor.

Potrivit instituției timișorene, măsurile obligatorii includ obligativitatea înregistrării tuturor porcinelor domestice la medicul vererinar al circumscripției și a tuturor mișcărilor și evenimentelor legate de acestea în baza națională de date. Orice vânzare, cumpărare sau donație de porcine se poate face numai cu documentele eliberate de medicul veterinar al circumscripției.

Mișcările interjudețene de suine, bovine, ovine și caprine se pot efectua doar după anunțarea prealabilă – prin intermediul medicului veterinar al circumscripției – a DSVSA și primirea avizului din partea acesteia.

Orice caz de îmbolnăvire sau moarte la animale este obligatoriu să fie anunțat la circumscripția sanitar veterinară. Se interzice lăsarea liberă a porcinelor în afara adăposturilor și hrănirea lor cu resturi alimentare din afara gospodăriei. În situația apariției bolii într-o exploatație, toate porcinele se eutanasiază, iar pentru pagubele suferite se vor acorda despăgubiri – la prețul pieței – în cel mai scurt timp, dacă au fost respectate prevederile legale.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș solicită crescătorilor de animale să respecte o serie de măsuri pentru reducerea la minimum a riscului apariției pestei porcine africane pe teritoriul județului.

Pentru prevenirea acestei boli cu consecințe economice grave, specialiștii recomandă evitarea deplasărilor de orice fel în zonele contaminate, fiind evidențiate cele forestiere sau agricole frecventate de mistreți. Specialiștii susțin că omul poate avea rolul de vector, virusul putând fi transportat pe încălțăminte, îmbrăcăminte sau pe pielea mâinilor.

Totodată, se interzice categoric lăsarea porcilor domestici să circule liber în afara adăpostului.

De asemenea, de la toți mistreții împușcați se vor recolta probe pentru examene de laborator în direcția pestei porcine clasice și a celei africane, precum și a trichinelozei, înainte de tranșarea și distribuirea cărnii.

Reprezentanții DSVSA Timiș recomadă hrănirea porcilor domestici cu furaje din surse sigure, interzicându-le categoric pe cele provenite din afara gospodăriei. Totodată – până la vârsta de două luni sau mai devreme, dacă urmează să fie înstrăinate – toate porcinele domestice vor fi crotaliate cu un număr matricol unic, înregistrat în baza națională de date sanitară-veterinară.

Pesta porcină africană este o boală infecto-contagioasă care se răspândește rapid, producând pagube economice majore. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate de autoritățile veterinare.

În mediul extern, dar și în carnea congelată, afumată sau sărată, virusul pestei porcine africane poate rămâne activ o perioadă de până la un an. Pentru această boală nu există tratament sau vaccin în cazul animalelor.

Pentru om, această afecțiune nu prezintă nici un pericol.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *