Pericole în perioada Sărbătorilor Pascale! Ce spune reputatul medic timișorean Mihai Grecu

Standarde înalte la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara

Masa de Paști trebuie să fie variată, dar cumpătată din punct de vedere cantitativ, susțin medicii timișoreni. De asemenea, oamenii care au ținut post trebuie să evite mâncărurile foarte grase și pe cele prăjite (acestea din urmă ar trebui excluse din alimentație), pentru că sunt greu digerabile.

Doctorii susțin că pot fi consumate preparatele tradiționale cu garnituri de legume, salate și fructe proaspete, care ajută la digestie. Persoanele care suferă de anumite afecțiuni nu trebuie să renunțe la regimul alimentar recomandat de specialist.

”Toți trebuie să fim cumpătați de Paști, pentru a nu avea neplăceri. Ouăle, friptura de miel sau drobul se vor servi cu moderație. Oamenilor cu afecțiuni digestive preexistente – gastrită, ulcer -, celor care au probleme cu fierea le recomand să evite mâncarea grasă și carnea de miel care este grea, și preparatele făcute cu ceapă. Grăsimile sunt otravă pentru fiere. În plus, după o perioadă de post, abuzul alimentar brusc poate determina deteriorarea stării de sănătate. Mare atenție trebuie să aibă bolnavii cronici, pentru că la unii tratamentul medicamentos interacționează cu alcoolul”, a precizat Mihai Grecu, medic-șef al Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

Potrivit acestuia, an de an, specialiștii timișoreni s-au confruntat, în perioada Sărbătorilor Pascale, cu două tipuri de probleme de sănătate: afecțiunile digestive și traumatismele.

”Această perioadă se caracterizează printr-o mai mare mobilitate a populației, în special în zona noastră, care e tranzitată de toți românii plecați în Vest. Din acest motiv, sunt foarte frecvente accidentele rutiere. În plus, consumul excesiv de alcool favorizează producerea de agresiuni”, este de părere Mihai Grecu.

La Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Timișoara, în mini-vacanța de Paști se va lucra cu tot efectivul de personal.

”Pe lângă asistenți, brancardieri, infirmiere și rezidenți, pe tura de zi vor fi patru medici specialiști, cu unul mai mult față de tura de noapte. În această perioadă, policlinicile sunt închise și unii medici de familie sunt plecați din localitate, iar noi suntem singura structură medicală accesibilă populației”, a conchis Mihai Grecu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *