Pentru cine bat „clopotele” Retim-ului?

retim 1 1

După adevăratul dezastru în materie de salubritate stradală provocat de absența unui contract cu municipalitatea timișoreană, lucrurile păreau să intre într-o oarecare normalitate.

CITEȘTE ȘI: Autobuz cu 50 de copii, implicat într-un accident pe o şosea din Timiş

Deși serviciul de salubritate mersese satisfăcător în Timișoara ultimilor ani, ceva s-a schimbat și nu în bine. În primul rând, au dispărut campaniile de curățenie de primăvară și toamnă, cu prilejul cărora timișorenii puteau scăpa de obiectele de prisos din gospodării – mobilier, aparate de uz casnic și alte vechituri.

Anul a început cu o amenințare din parte autorităților, care ne-au avertizat ca nu cumva să aruncăm brazii în același loc în care ne debarasăm de gunoiul menajer, pentru că vom avea de plătit amenzi grase. În schimb, ni s-a oferit oportunitatea” de a căra brazii în cârcă până la cele patru puncte de colectare, unde ne putem descotorosi de ei în mod gratuit, aceasta fiind considerată o mare favoare.

Toate acestea au loc în timp ce vestita firmă Retim, care se ocupă de colectarea gunoiului menajer în Timișoara și în alte localități din județ, nu a binevoit să golească europubelele de dinainte de Revelion până după Sfântul Ion, lăsându-le să se reverse. De asemenea, recipientele verzi în formă de clopot, destinate colectării deșeurilor din sticlă, nu erau golite tot de anul trecut nici până ieri, cu toate că e la mintea cocoșului că în perioada sărbătorilor sticlele și borcanele goale din casele timișorenilor se înmulțesc. Acestea sunt pline până la refuz, iar oamenii au început să abandoneze plasele cu sticle lângă clopotele Retim-ului.

Nu știm cine a încheiat contractul de colectare a gunoiului din Timișoara și cine veghează la îndeplinirea acestuia. De asemenea, ni se tot explică, de către autorități – care parcă ar fi angajate la Retim, nu în slujba cetățenilor – că trebuie să fim disciplinați și să nu aruncăm gunoiul oriunde. Foarte adevărat, dar, atunci când serviciile plătite nu sunt îndeplinite, nu se aude nici o voce autorizată care să le ceară socoteală celor care nu-și fac treaba.

Oricum, Retim se arată foarte promptă în a le lua banii timișorenilor, iar din aceste sume a găsit de cuviință să plătească gras campanii publicitare pe toate panourile de pe bulevardele principale și din multe stații de transport în comun. Nu abandonați deșeurile! Folosiți punctele de colectare și evitați amenzile cuprinse între 3.000-6.000 de lei. Atenție, zone monitorizate video!”, sună textul din campania comună derulată de Retim, ADID și Primăria Timișoara, trei entități cu un mesaj de o insistență soră cu hărțuiala.

Afacerea este cu atât mai bizară cu cât este plătită (publicitatea la un asemenea nivel nu se face gratis) din banii tuturor contribuabililor, în majoritate oameni conștiincioși, care aruncă gunoiul unde trebuie și au grijă să nu facă mizerie. De banii ăștia, mai bine aduceau două-trei remorci și strângeau brazii din oraș.

La noi, în Germania…”

Dacă tot ni se explică, de la cel mai înalt nivel al municipalității, cum se derulează serviciul de salubritate în țările pe care le admirăm, să luăm ca exemplu Germania. Câțiva români care trăiesc de mai mulți ani într-un orășel de circa 15.000 de locuitori ne-au povestit ce se întâmplă acolo. Într-adevăr, nemții nu glumesc cu colectarea selectivă. Deșeurile refolosibile – plastic, metal, hârtie – se pun în pungi separate, iar ambalajele se spală înainte de a fi aruncate. Ceea ce devine de prisos într-o gosodărie poate fi selectat și aruncat – și acolo este gratuit, deci nu-i vreun favor – la marginea orașului, în recipiente mari, puse la dispoziție de primărie.

O dată pe an, primăvara, locuitorii orașului german scot în fața porților obiectele provenite din reamenajări, adică piese de mobilier, aparate electrocasnice sau covoare. Acestea rămân acolo circa o săptămână, răstimp în care doritorii pot să ia ce au nevoie și să refolosească pentru propriile nevoi, pentru ca apoi resturile să fie strânse – tot gratis – de mașinile de salubritate. Mai multe detalii despre aceste obiceiuri nemțești ar putea da, cu siguranță, firmele de mobilier second-hand din Timișoara și din alte zone vestice ale României. Totul pare simplu și clar, privit de la 1.500 de kilometri, dar în Timișoara, din păcate, lucrurile parcă înregistrează, în ultimii ani, un regres, în loc de o apropiere de obiceiurile occidentale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Pentru cine bat „clopotele” Retim-ului?

  1. E total absurda explicatia primariei ca trebuie sa ducem brazii nu stiu unde!|
    Atunci de ce sa nu ducem si cojile de cartofi undeva? sau ambalajele de la lapte altundeva ? sau orice alt tip de deseu, de ce nu le ducem noi la punctele de colectare ??
    Acum serios, dar e aiurea de vreun an cu gunoiul in oras . Inca sunt gramezi mari de resturi vegetale pe strazi si prin parcari . Si alea ar trebui duse de cetateni, nu ?
    Noi cetatenii trebuie sa ne ocupam de spatiile verzi si de vegetatia din jurul imobilelor, sa plantam si sa ingrijim pomii si spatiul verde. Bun. Atunci ce facem cu deseurile vegetale, cum sa le caram la cele patru puncte de colectare ? Sa inchiriem masina sa le transportam?? Va dati seama ce ar fi intrafic cu sute de camionete zilnic la punctele de colectare ?? E total absurd ce spune primaria, unde s-a mai vazut asa ceva ?!
    Eu zic ca au fost foarte bune campaniile de ridicare periodica a deseurilor mari. De ce nu se mai poate, chiar daca ar fi ca noi sa platim o taxa suplimentara, dar ar fi mai bine pentru toata lumea. Oare nu se mai gandesc sefii orasului ?

  2. Atîta timp cît ultracinstitul și corectul primar se plimbă cu mașina RETIM-ului, cine ați vrea voi să îi tragă la răspundere și eventual să-i sancționeze pe gunoierii. Așa că lăsați gura și plătiți repede facturile că trebuie plătite ratele la Mercedesul primarului ! Și poate la alegerile locale alegeți pe unul căruia să îi și pese de orașul ăsta și care să aibă mai mult de doi neuroni funcționali și ăia în scurt circuit !

  3. Prestatia RETIM a fost acceptabila.De cand a aparut ADID,Sordid.Brantner ,prestatia a devenit nemultumitoare. Stau brazii de craciun prin cartiere,deseuri grosiere aruncate anapoda,frunzesi vegetale adunate si netransportate etc;consider ca trebuie sa se implice Primaria cu responsabili de zone si cartiere,in stabilirea unor puncte de colectare pe cartiere cu sprijinul locatarilor , si macar o data pe luna sa fie ricate containerele de sticle si deseurile grosieresub control temeinic.

  4. In ecuatiei dezastrului numit Robu, e doar o mica parte a nenorocirilor care s-au abatut peste acest oras.
    Murdarie mai infecta ca acum nu a mai existat vreodata in Timisoara!
    Dezinteres si incompetnta, cu asta defileaza aceasta „administratie”!

    Mergeti sa vedeti ce a ramas din trotuarele de pe strada Eminescu, Michelangelo, Revolutiei, Loga etc.:santuri cu noroi pe care primaria acestui ins nu se sinchiseste sa le repare dupa spargere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *