Pe urmele familiei Mocioni – file de istorie

Pe urmele familiei Mocioni - file de istorie

Pe urmele familiei Mocioni – file de istorie

Providența divină a hărăzit ca, pe meleagurile arădene ori bănățene, după mijlocul veacului al XIX-lea, să se împământenească familia Mocioni, ai căror membri erau urmași ai celor două ramuri, Mocioni de Foen și de Mocioni. Despre ei se spune că au opulența budapestană și au poposit în oaza de liniște de la Căpâlnaș, care a găzduit mai bine de un veac generațiile Mocioni, până la ultimii descendenți.

Nenumăratele lor contribuții la edificiul politic, cultural și spiritual al românilor sunt și astăzi greu de cuantificat. Galeria portretistică a celor două ramuri, „Mocioni de Foen” ori „De Mocioni”, ocupă un loc distinct în patrimoniul Complexului Muzeal Arad. Realizate în veacul al XIX-lea ori la debutul următorului, tablourile din imagine restituie prezentului figurile doamnei Marie Johana Bissingen von Nippenburg/ Mocioni de Foen (1889 – 1942) și al lui Antoniu II Mocioni de Foen (1882 – 1957).

CITEȘTE ȘI: Alin Nica: ”Am fost reclamat la ANI pentru că, în timpul mandatului de primar la Dudeștii Noi, am aprobat construirea unei biserici ortodoxe în localitate”

Expoziția „Memoria Obiectelor și cultura urbană din vestul României” reprezintă o incursiune în cultura urbană din vestul țării din secolele XVIII – XX și este deschisă la Muzeul Național al Banatului până la sfârșitul lunii februarie. (în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *