La prima vedere, Bogdan Beleniș pare un adolescent interiorizat, un tânăr serios. Elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic ”Grigore Moisil”, Bogdan e pasionat de robotică.
Totul a început în clasa a X-a, când profesorul de fizică l-a anunțat despre concursul de robotică ”First Tech Challange”.
CITEȘTE ȘI: Imagine de groază: Zeci de animale moarte pe un câmp
Acum, alături de echipa sa, proiectează și construiește roboți. Anul trecut a participat la concursul național, iar echipa lui s-a clasat la mijlocul clasamentului.
Până nu de mult tinerii au avut un atelier micuț, însă acum au unul mare, pus la punct, elevii beneficiind și de sponsorizare de la o societate comercială.
”Suntem peste 12 elevi de clasa a X-a și a XI-a și se întâmplă să ne vedem acolo aproape zilnic. Toți împărtășim aceeași pasiune”, ne-a spus tânărul care, anul acesta, împreună cu echipa lui, intenționează să se claseze între primele zece locuri la concursul național de profil.
Bogdan iubește natura, iar escalada e o altă pasiune a lui. Totul, după cum ne-a mărturisit, a început cu o excursie cu clasa în Munții Retezat, când un domn ce se afla în acea zonă a escaladat vârful Peleaga, aflat la o altitudine de 2.508 metri.
CITEȘTE ȘI: Cei şapte primari care au speriat vestul
Atunci, tânărul timișorean a simțit, pur si simplu, că își dorește să cucerească cele mai înalte culmi, muntele oferindu-i peisaje de vis, multă liniște și bucurie.
”Era la începutul clasei a IX-a și de atunci am început să mă ocup cât mai serios și de această pasiune. Când nu pot să urc pe munte, merg la sală. Încerc să mă păstrez în formă”, spune liceanul.
Până la 17 ani, Bogdan a escaladat Cheile Turzii, a ajuns pe Vârful Moldoveanu din Făgăraș, a urcat pe Munții Sierra Nevada, ajungând la 3.400 de metri. Se mândrește cu echipamentul lui special care conține pioleți, colțari și, bineînțeles, rucsacul, gata pregătit să cucereacă noi înălțimi.
Îndrăgostit de munte, după cum declară, elevul de la Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” spune că pentru el cele mai frumoase locuri sunt în Retezat.
Cu Moș Martin nu s-a întâlnit încă, dar nu de puține ori pe potecile de munte a întâlnit capre negre sau marmote.
În această vară, tânărul a fost voluntar într-o tabără, unde a lucrat că monitor într-un parc de aventură:
”Am organizat activitățile pentru copii, m-am ocupat de escaladă, tiroliană și chiar mi-a plăcut”.
Bogdan învață bine, are media peste 9,50 el dorindu-și să studieze mecatronica sau să devină IT-ist.