Pas important pentru comunitățile locale

descentralizare

Guvernul a adoptat, la cea mai recentă ședință, Strategia Generală privind Descentralizarea, un document care prevede delegarea unor competenţe de la autorităţile centrale la cele locale în şapte domenii, respectiv agricultură, educaţie, sănătate, cultură, tineret şi sport, mediu şi turism.

În conformitate cu calendarul atașat la această strategie, în termen de trei luni de la data adoptării, toate ministerele implicate vor adopta analize de impact cu privire la strategiile în domeniile lor, iar în maximum şapte luni, în funcţie de analizele de impact şi cele de oportunitate, se vor adopta legile sectoriale pe fiecare domeniu de descentralizare.

La Agricultură este vorba despre descentralizarea implementării politicilor cu privire la amenajarea şi dezvoltarea durabilă a teritoriilor rurale, avizele şi autorizările în privinţa desfăşurării activităţilor agricole, iar în domeniul Culturii, despre avizarea concesionării dării în folosinţă și a intervenţiilor la monumentele istorice de clasă B.

La Turism, este vorba despre emiterea brevetului de turism şi testarea ghizilor, clasificarea structurilor de primire turistică, autorizarea plajelor turistice și avizarea documentaţiilor tehnice privind construcţiile din domeniu.

De asemenea, în privința protecţiei mediului, descentralizarea se referă la parcurgerea procedurilor privind actualizarea şi revizuirea avizelor, acordurilor, autorizaţiilor de mediu, realizarea lucrărilor de întreţinere şi ecologizarea plajelor turistice.

În ceea ce privește Sănătatea, vor fi descentralizate activitățile desfăşurate de direcţiile de sănătate publică, respectiv încheierea contractelor cu cabinetele medicilor de familie, coordonarea unităţilor sanitare din reţeaua autorităţilor locale, iar în domeniul Educaţiei, activităţile extraşcolare care se desfăşoară în palatele copiilor sau cluburile copiilor. Pentru Tineret şi Sport, vor fi încredințate autorităților locale sau județene activităţile care se desfăşoară în taberele şcolare, în cluburile şcolare şi sportive.

Nu toți miniștrii sunt încântați

„Vin din administraţia publică locală şi ştiu care sunt problemele de aici. Ştiu că s-a plictisit lumea să meargă cu dosare la Bucureşti să le depună pentru proiecte. Această birocraţie trebuie să înceteze, deşi am miniştri în echipa mea care au reticenţe, pentru că este foarte greu să renunţe la anumite lucruri pe care le consideră de apanajul administraţiei centrale. Eu spun să facem acest prim pas şi să aprobăm această strategie de descentralizare pentru că este nevoie şi sper ca finalul mandatului nostru, încredinţat de cetăţeni, să ne prindă cu aceste lucruri făcute”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Descentralizarea, o noțiune despre care mai mult s-a vorbit până acum, nu se va petrece de azi pe mâine. Vor fi necesare mai multe luni până când fiecare minister în parte va elabora câte un studiu de impact. Abia apoi se va putea trece la modificările legislative necesare.

Toate propunerile sunt, însă, maleabile și suportă modificări, iar la nivel central s-ar putea să se formeze o opoziție destul de puternică, pentru că nimănui nu-i convine să piardă din putere sau control, chiar dacă nu și le exercită. Ideea ca „provincia” să nu mai fie la cheremul sutelor de directori, directorași și șefi de prin ministere și agenții nu va fi pe placul tuturor.

Vor avea de câștigat, în schimb, comunitățile locale, a căror dezvoltare nu va mai fi ținută pe loc de aprobări așteptate luni în șir de la București.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *