Este oficial! Persoanele care se consideră vătămate de măsurile luate de autorităţi în timpul oricărei situații de risc sanitar, cum este epidemia de coronavirus de acum, pot apela la instanţa iar, în cel mult 24 de ore de la data comunicării deciziei direcţiilor de sănătate publică, şi cere anularea actului. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri actul normativ pentru modificarea Legii carantinării, informează Administrația Prezidențială.
CITEȘTE ȘI: NEWS ALERT: Atac sângeros în Paris. Sunt mai mulți răniți.
Potrivit modificării Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, „orice persoana care se consideră vătămata într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis potrivit art.8 alin.(3) poate introduce, în termen de cel mult 24 de ore de la data comunicarii deciziei direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, acţiune la judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are reşedinta ori la judecătoria în a cărei circumscripţie este situat spaţiul sau unitatea sanitară în care este izolată, solicitând anularea actului. Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru”.
În forma sa anterioară, Legea carantinării, deși prevedea că atât măsura carantinării, cât și cea a izolării pot fi contestate în instanță, nu menționa un termen în care instanța poate fi sesizată. Proiectul de lege pentru modificarea Legii carantinării a fost iniţiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc, senatorul USR George Dircă, senatorul PNL Daniel Fenechiu şi senatorul UDMR Attila-Zoltan Cseke.
Potrivit proiectului de modificare a legii 136/2020, un pacient simptomatic sau asimptomatic poate contesta în instanță decizia autorităților privind izolarea în 24 de ore. În expunerea de motive a proiectului legii se arăta că „stabilirea unui termen scurt, de cel mult 24 de ore, pentru introducerea unei acțiuni judiciare este justificată de faptul că izolarea persoanelor nu poate depăși 48 de ore. Modificarea operată va permite creșterea eficacității mecanismului de contestare a actului administrativ individual, astfel încât soluționarea acestuia să se poată realiza de către instanța de judecată în interiorul celor 48 de ore.” Termenul de 24 de ore va fi valabil și pentru procesele aflate în curs de soluționare la momentul intrării în vigoare a noilor prevederi.
În noua Lege a carantinării, promulgată vineri de șeful statului, se mai prevede că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se pronunţă în complet de 5 judecători constituit în cadrul secţiei de contencios administrativ şi fiscal, în termen de 5 zile de la sesizare, prin hotărâre definitivă.
În acest caz, Apelul este soluţionat de secţia civilă a tribunalului, într-un termen care nu va depăşi 24 de ore de la data sesizării instanţei. Dispoziţiile acestei legi se aplică şi proceselor în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a legii.
„Dosarele se trimit, de urgenţă, pe cale administrativă, secţiilor devenite competente să le judece potrivit prezentei legi”, se mai arată în document.