Criză uriaşă de sânge la Timişoara. Apel disperat al medicilor către donatori

donare sange 9

E criză de sânge la Timișoara, dupä ce au crescut cererile venite din partea spitalelor, iar numărul celor ce vor să doneze s-a înjumătățit.

„Pentru maximum o săptămână putem să facem față solicitărilor făcute de unitățile sanitare… Doamne ferește să nu avem parte de un accident cu mai multe victime, că nu vom putea face față. Cererea de sânge e similară cu 90 de donări pe zi, însă nou avem doar 38 de donatori zilnic. În prezent, putem asigura sânge doar pentru urgențele mari, însă situația se agravează. În Timiș, avem cereri pentru chirurgia cardiovasculară, transplant medular, spitalele Județean și Municipal, Pediatrie, Hematologie. Avem nevoie de sânge din toate grupele: 0, A, B și AB”, a precizat conf. dr. Rodica Lighezan, medic-șef al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara.

Reprezentanții instituției fac apel la donatori de a se programa în prealabil, pentru a evita așteptarea prelungită. Programările telefonice se fac la numărul 0721.549.474, între orele 9 și 11. De asemenea, se pot face programări online, utilizând aplicația donorium.ro.

„Din experiența altor state, unde au scăzut numărul donatorilor, presupunem că și la noi există teama că dacă intri într-o unitate medicală vei contacta noul coronavirusului. Îi asigurăm pe donatori că luăm toate măsurile pentru a preveni îmbolnăvirea. Personalul este echipat corespunzător și testat periodic, se păstrează distanța între persoane, iar donatorilor li se măsoară temperatura la intrare, iar totul este dezinfectat conform cerințelor.

CITEŞTE ŞI: Oficial: Legea carantinării, modificată, a fost promulgată: Persoanele care se consideră vătămate pot apela la instanţă

Tocmai pentru a evita aglomerarea, îi rugăm pe donatori să se programeze, deoarece în centru intră maximum 10-15 persoane. De asemenea, facem apel la angajatori să le permită salariaților să beneficieze de o zi liberă pentru donare, urmând ca la întoarcerea la serviciu, aceștia să prezinte o adeverință medicală eliberată de centrul nostru. Din păcate, în această perioadă nu mai putem organiza colecte mobile pentru a contracara o criză de sânge”, a precizat cont. dr. Rodica Lighezan.

Donatorii beneficiază, pe lângă o zi liberă, și de 7 tichete în valoare de 9,5 lei fiecare, reducere la mijloacele de transport în comun, și un set de analize gratuite.

Potrivit cont. de. Lighezan, în continuare este nevoie de plasmă recoltată de la pacienții care au trecut prin boală și s-au vindecat de COVID-19. ” Din zece donatori, doar patru au anticorpii necesari”, a transmis medicul-șef al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.