Obiectiv de patrimoniu, repus în circuitul cultural în 2024. Renovări masive la Conacul Mocioni, una dintre cele mai vechi clădiri din zona Banatului

Obiectiv de patrimoniu, repus în circuitul cultural în 2024. Renovări masive la Conacul Mocioni, una dintre cele mai vechi clădiri din zona Banatului

Obiectiv de patrimoniu, repus în circuitul cultural în 2024. Renovări masive la Conacul Mocioni, una dintre cele mai vechi clădiri din zona Banatului.

Obiectiv de interes turistic și cultural, cu o istorie bogată, Conacul Mocioni din Foieni, a intrat într-un program de reabilitare din temelii.

Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, după ce a fost practic abandonată timp de 30 de ani.

CITEȘTE ȘI: S-au trezit cu mascații la ușă, după ce au păgubit 32 de persoane cu peste 1,5 milioane de lei. Promiteau investiții online cu profit chiar și de sută la sută!

Conacul Mocioni a fost construit în stil neoclassic, în 1750, și se numără printre cele mai vechi clădiri din zona Banatului. În timpul Revoluției din 1848 conacul a fost distrus aproape în totalitate. După o perioadă lungă în care s-au schimbat diverși proprietar, conacul al fost răscumpărat de Anton, care a încercat să-l transforme în casă de cultură, dar a murit în anul 1943, cu el stingându-se linia directă a familiei Mocioni.

Proprietatea a fost naționalizată odată cu instaurarea regimului comunist. Ani la rând a fost baie comunală și grădiniță. După Revoluție, conacul a rămas în administrația locală și a fost transformat în cămin cultural, iar unele spații au ajuns chiar magazine sătești. Actualmente, se află pe lista monumentelor istorice din județul Timiș.

Începând cu luna aprilie 2021, Conacul Mocioni a intrat în reabilitare prin fonduri norvegiene, în valoare totală de 12 milioane de lei, din care 20% este contribuția Consiliului Județean Timiș, restul reprezentând finanțare nerambursabilă. Investiția propusă se realizează într-un parteneriat cu o firmă islandeză și cu Institutul Intercultural Român. Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea conacului devenit cămin cultural au ca termen de finalizare trei ani.

„Proiectul se afla în așteptare încă din anul 2020. Apoi, fondurile pe programul RO-CULTURA au fost suplimentate. Noi dorim să redăm  clădirii această frumusețe de odinioară și să o includem într-un circuit turistic și cultural care să permită aici, în acest loc să renască această zonă, pentru că ne referim nu doar la aspectul ce derivă din  valoarea artistică și de patrimoniu a clădirii, ci și la aspecte ce țin de dezvoltarea economică a localității și a întregii zone” a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

În strategia instituției, reabilitarea conacului ar însemna și revitalizarea economică a zonei. Localitatea  Foeni este într-o zonă unde dezvoltarea  industrială lipsește și singurele surse de venit pentru cetățeni sunt fie instituțiile publice  locale sau agricultura, iar refuncționalizarea și modernizarea conacului, în acest spațiu de frontieră, poate să constituie un avantaj. Un astfel de centru cultural de importanță euroregională, situat la granița cu Serbia, ar permeabiliza granițele, mai întâi pentru domeniul cultural, dar și pe partea economică, prin cât mai multe schimburi de mărfuri, de persoane care să tranziteze frontiera.

“Dorim să facem din cultură, mai ales acum în anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, un motor  de dezvoltare economică. Poate părea ciudat pentru unii care nu cunosc elementele practice, cum putem să facem acest lucru, dar am să explic. Prin cultură  putem atrage interesul asupra zonei, a sute de mii de turiști anual, putem să creăm un ecosistem de antreprenori culturali, de operatori culturali care să vină și să creeze aici, în acest spațiu timișean și nu în ultimul rând serviciile și elementele conexe ce țin de domeniul HoReCa sau al restaurantelor , al ghizilor turistici care pot să vină să completeze acest  nou vector de dezvoltare  care poate fi cultura”, a mai declarat președintele CJT.

Revenind la conac, proiectul este patronat de Michael de Styrcea, urmaș al familiei Mocioni, care activează ca și ambasador al întregului demers, pentru a maximiza impactul acestuia. Se va înființa și un grup de consultare și spirjin, numit ”Prietenii conacului Mocioni”. Conacul va fi redat circuitului turistic și cultural, anul viitor, în luna aprilie. Constructorul a dat asigurări că va termina lucrarea mai repede de termenul de 30 aprilie 2024. În prezent, stadiul fizic al lucrărilor este realizat în proporție de 15 %.

Complexitatea lucrărilor a schimbat și valoarea totală a investiției. Astfel, contractul de finanțare a ajuns la o valoare totală de aproape 17 milioane de lei, din care peste 9,5 milioane sunt fonduri nerambursabile. Diferența de 7,5 milioane de lei a fost acoperită din bugetul Consiliului Județean Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *