Oamenii primarului Fritz secretizează actele publice care stau la baza șmecheriei imobiliare a Aidei Szilagyi

Oamenii primarului Fritz secretizează actele publice care stau la baza șmecheriei imobiliare a Aidei Szilagyi

Primăria de sticlă promisă de Dominic Fritz în campania electorală a rămas la stadiul de metaforă. Pe zi ce trece, pe măsură ce neregulile comise în trecut sau în prezent de exponenții actualei administrații a orașului ies, rând pe rând, la iveală, garda pretoriană din jurul primarului neamț face eforturi vizibile pentru a împiedica aflarea adevărului.

Recent, după un nou articol din seria dezvăluirilor despre șmecheriile imobiliare ale consilierei USR Aida Szilagyi, senatorul cu facultate doar în CV-ul livrat colegilor de partid, Raoul Trifan, le-a indicat colegilor, pe grupul intern de Facebook, care e soluția găsită de oamenii noi din politică: îngroparea gunoiului sub preș.

Cităm din sfaturile prețioase oferite gratis de domnul Trifan: “Partidul nu are resurse să reacționeze la fiecare atac. Și nici nu e indicat să o facă. Multe subiecte nu se ridică mult pe agenda publică, iar prin răspuns nu facem decât să le umflăm noi”.

Nu știm ce resurse le lipsesc șefilor USR Timiș ca să demonteze datele publicate de mine în articolele scrise pe subiectul menționat mai sus. De altfel, de când s-a instalat la butoanele primăriei, administrația Fritz nu mi-a trimis nici un drept la replică, după nici unul dintre articole. Acum înțeleg de ce. N-a avut resurse.

Dacă Raoul Trifan și-a certat subtil colegii că umflă subiectul Aida Szilagyi, în schimb, administratorul public Matei Creiveanu și secretarul general interimar Caius Șuli au călcat legea în picioare, în tentativa disperată de a mă împiedica în documentarea subiectului. Evident, n-au reușit, dar asta nu schimbă cu nimic datele problemei.

În urmă cu fix două luni, în 14 aprilie, am publicat articolul “În timp ce plânge pe umărul impostoarei de la Piețe, o fruntașă useristă își îndeamnă colegii să ia la puricat CV-urile peneliștilor”, în care dezvăluiam cum a sărit consiliera locală Aida Szilagyi, pe același grup de Facebook, Membri USR Timiș, în ajutorul colegei și prietenei sale Cătălina Jahn, pusă director adjunct la SC Piețe SA prin încălcarea OUG 109/2011.
Oamenii primarului Fritz secretizează actele publice care stau la baza șmecheriei imobiliare a Aidei Szilagyi

Imediat după apariția online a articolului, un amic mi-a trimis un email în care îmi dădea un copy-paste de pe site-ul www.primariatm.ro cu informațiile minimale referitoare la lucrările de pe Strada Rapsodiei nr. 13: numărul și data emiterii autorizației de construire (329/31.03.2017), obiectul acesteia (etajare si extindere la casa existenta în regim P+M, rezultând casă familială în regim P+2E+Mp), numele beneficiarilor (Sorin și Aida Szilagyi) și adresa unde urma să fie executată lucrarea (cea menționată mai sus).

Informațiile trimise erau însoțite de următorul mesaj: “copiază linkul (n.r. – era linkul unei pagini Google cu adresa Strada Rapsodiei nr. 13) și deschide pagina – o să vezi exact, dar exact 2 APARTAMENTE”. Amicul îmi dăduse pontul referitor la Aida Szilagyi exasperat fiind “de dubla măsură cu care ea defila public și dădea lecții de moralitate”.

I-am mulțumit și peste câteva zile am început documentarea. În 26 aprilie, am solicitat Primăriei Municipiului Timișoara (PMT), în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, copii ale următoarelor documente: autorizația de construire nr. 329/31.03.2017, precum și autorizația de construire nr. 2403/10.09.2008, aceasta din urmă împreună cu certificatul de urbanism care a stat la baza acordării AC.

În 10 mai am primit răspunsul redactat și asumat în 6 mai de către administratorul public Matei Creiveanu și secretarul general interimar Caius Șuli. În esență, mi s-au oferit fix informațiile aflate și pe site-ul primăriei plus numărul cărții funciare și numărul topografic, deși eu solicitasem documentele în sine, autorizația de construire și certificatul de urbanism, nu ceea ce era deja pe site.
Oamenii primarului Fritz secretizează actele publice care stau la baza șmecheriei imobiliare a Aidei Szilagyi

Culmea, cei doi mă mințeau în față, informându-mă senin că “autorizația de construire și anexa la cererea pentru emiterea autorizației de construire se găsesc publicate pe pagina de internet a instituției noastre”. Nici vorbă, pe site se află doar lista AC-urilor și CU-urilor, nu au existat niciodată pe site-ul primăriei documentele în integralitatea lor. Nu irosim spațiul cu restul explicațiilor, aveți răspunsul PMT atașat.

Iată ce spune, însă, Ordinul nr. 839 din 12 octombrie 2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, la art. 55, “Asigurarea caracterului public”: “1). În temeiul prevederilor art. 7 alin. (21) din Lege, autorizaţiile de construire/desfiinţare împreună cu anexele acestora, respectiv actele de respingere a cererii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, au caracter public.

În acest scop, se pun la dispoziţia publicului, pe pagina proprie de internet a autorităţii administraţiei publice competente, emitentă, sau prin afişare la sediul acesteia listele la zi ale actelor de autoritate emise, în vederea solicitării şi obţinerii, după caz, a informaţiilor prevăzute la art. 7 alin. (23) din Lege; 2) În temeiul prevederilor art. 7 alin. (22) din Lege, caracterul public al autorizaţiilor de construire/desfiinţare prevăzut la alin. (1) se asigură fără a se aduce atingere restricţiilor impuse de legislaţia în vigoare privind secretul comercial şi industrial, proprietatea intelectuală, protejarea interesului public şi privat, garantarea şi protejarea drepturilor fundamentale ale persoanelor fizice cu privire la dreptul la viaţă intimă, familială şi privată”.
Oamenii primarului Fritz secretizează actele publice care stau la baza șmecheriei imobiliare a Aidei Szilagyi

Așadar, Matei Creiveanu și Caius Șuli erau obligați să îmi pună la dispoziție ceea ce prevede legea și să se asigure că datele personale ale beneficiarilor (domiciliul – care nu e identic cu adresa la care s-au executat lucrările, numărul și seria actului de identitate, CNP-ul sau orice alte informații strict private) erau obturate. În schimb, cei doi subalterni ai primarului atât de iubitor de transparență și-au șters pantofii cu legea, ca nu cumva să aflu, de exemplu, că în certificatul de urbanism se menționa una la regimul de înălțime stabilit prin PUZ și se prevedea altceva la regimul de înălțime pe care urma să-l aibă “casa unifamilială” cu nouă apartamente. Ghinion, am aflat. A durat ceva timp, dar am aflat.

CITEȘTE ȘI: O consilieră personală a primarului Fritz își securizează jobul la stat, prin concurs fără adversar la DASMT

După care, în 3 iunie, am solicitat unui reprezentant al PMT să mă ajute cu obținerea unei copii a Hotărârii Consiliului Local Timișoara nr. 210/1999, cea prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care includea și Strada Rapsodiei. Asta pentru că HCL-urile mai vechi de 2011 nu apar pe site-ul PMT. Răspunsul a venit abia în 9 iunie, la trei zile de la publicarea primului articol din seria dedicată Aidei Szilagyi: “Pentru HCL-uri așa de vechi trebuie făcută o cerere la Camera 12 și plătită o taxă de arhivă”.

Bine ați venit în primăria de sticlă, cu casieria pe partea dreaptă!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

10 thoughts on “Oamenii primarului Fritz secretizează actele publice care stau la baza șmecheriei imobiliare a Aidei Szilagyi

 1. Are domne’ presa ceva cu ei, în esență ei sunt cinstiti și corecți + n-a dat in cap la nimeni.
  Nici măcar nu mă mai miră prostiile ce le fac. Mai tare mă miră cum vede conu’ “atacuri” niște întrebări simple. Probabil din cauză că știe și răspunsurile – vorba aceea – gura păcătosului…

 2. La puscarie cu acesti infractori. Acolo le este locul. Sunt toti niste hoti si fură mai ceva ca penali infractori. Trebuie demascati si procurorii sa isi faca treaba. Popa Sapca ii asteapta pe toti in frunte cu primarul spagar fritz.

 3. Mai rau ca ceilalti…..
  Asta e opinia mea de cetatean !
  Poate arunca un ochi si Justitia peste ei.
  Atunci sa vezi lamentari in spatiul virtual din partea „cinstitilor infaptuitori de alt fel de politica ” !
  Iar functionarii care au ascuns/denaturat adevarul in hirtii oficiale, deci cu eludarea legii, OUT si la judecata cu ei.

 4. ar fi indicat ca aceste măgării să devină cunoscute la nivel național. nu doar local. văd oricum ca articolul e presărat cu reclame cu drulă care ne explică ce mișto îs ei din opoziție. nu știu dacă toată lumea vede aceleași reclame dar la mine apare drulă. în rest, baftă în continuare cu demascarea acestor impostori. iar pt prea-școlitul trifan… poate îi explica cineva ca astea nu sunt atacuri ci sunt doar expuneri ale realității. ei oricum se auto-victimizeaza cu orice ocazie. oribil în ce hal a ajuns timișoara si instituția primăriei cu aceste personaje abjecte la conducere.

 5. Eu zic să faceți o rubrică zilnică, intitulată ( de ex.) : Ce vrăji a mai făcut Fritz ? Și evident s-o puneți pe ” prim ” pagină.
  Hai noroc.

 6. Ne-ai bagat pe git un mitic la Timisoara iar dupa ce a fost adus in fruntea PMT, a DiSPARUT CA MĂGARU n ceață…
  vine doar la semnat credite si contracte grase, ticluite tot prin firmele sale de consultanță 😉
  Că ma treabă NU l-a mai vazut nimeni.
  FRITZ=CEA MAI MARE DEZAMAGIRE, de la Revolutie incoace 😞

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *