O timișoreancă solicită un dentist pentru fiecare școală

stomatolog

Potrivit studiilor recente, periajul dinţilor nu este perceput de români ca o acţiune importantă pentru sănătate, ci este văzut mai degrabă ca un act estetic, precum pieptănatul sau machiajul, acesta fiind motivul pentru care cei mai mulţi sar peste ritualul de seară şi aleg să îşi spele dantura doar dimineaţa.

Astfel, ajungem să consumăm, în medie, puţin peste un tub de pastă de dinţi pe an şi să folosim aceeaşi periuţă de dinţi timp de un an şi jumătate. Conform specialiștilor, peste 80 la sută dintre români au probleme dentare, cele mai frecvente fiind cariile, iar 20 la sută dintre aceștia și-au pierdut toţi dinţii.

Nici viitorul nu va aduce vești bune: 75 la sută dintre copiii de până în 13 ani au carii pe dinţii temporari, patru din zece copii au carii pe dinţii definitivi, aproape 90 la sută dintre acestea fiind netratate.

Maria Ciubotaru, reprezentanta Direcției de Sănătate (DSP) Timiș la ”Zilele Stomatologice Bănățene” – congres cu participare internațională organizat în aceste zile la Timișoara de Colegiul Medicilor Dentiști din Timiș – a adus în atenția specialiștilor și a reprezentanților Ministerului Sănătății reînființarera cabinetului stomatologic în fiecare școală.

Potrivit inițiatoarei, prevenția concretă făcută de medicii dentiști în unitățile de învățământ prin proceduri cunoscute și validate de timp și practică, ar fi soluția potrivită pentru ca România să poată zâmbi în viitor.

Conform specialiștilor, aceste cabinete ar trebui să funcționeze sub directa monitorizare a Ministerului Sănătății. ”În afara beneficiilor clare pe care orice copil le va avea, implicit familia sa, datorită prezenței și asistenței medicale specifice din cabinetul școlar dentar, poate fi luat în calcul și beneficiul pe care îl pot avea și absolvenții de medicină dentară, cu practica inițială în clinici sau alte cabinete dentare ce vor să profeseze”, a arătat Maria Ciubotaru.

În prezent, în Timișoara, există un excedent de medici dentiști – în medie unul la circa 300 de persoane -, însă interesul oamenilor pentru sănătatea orală este extrem de scăzut. Potrivit specialiștilor, incidenţa cariei este de 99 la sută din cauză că lipsesc profilaxia şi educaţia. În plus, medicii recunosc că preţurile tratamentelor sunt mari comparativ cu veniturile majorităţii populaţiei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *