O nouă prelungire pentru proiectele din fonduri europene. Responsabilii din Primăria Timișoara pot răsufla ușurați

Patru elevi de la Colegiul Național "C.D. Loga" Timișoara au fost confirmați cu Norovirus

Până nu demult, conform regulilor UE, dacă investițiile din fonduri europene nu erau finalizate până la 30 iunie 2016, beneficiarul trebuia să plătească integral valoarea lucrărilor, inclusiv să returneze sumele nerambursabile pe care le decontase până la data de 31 decembrie 2015. Cum multe investiții din țară intraseră în blocaj, majoritatea din cauza contestațiilor care au întârziat procedurile sau din cauza firmelor care abandonaseră șantierele după ce intraseră în insolvență, Uniunea Europeană a decis să mai acorde totuși o șansă României.

Astfel, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2007–2013 din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a emis, acum câteva zile, Instrucțiunea 146 pentru încheierea actelor adiționale de prelungire a duratei contractelor de finanțare care nu se finalizează în perioada acordată în urma aplicării instrucțiunii precedente, în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor proiectelor și în vederea asigurării funcționalității acestora.

Conform instrucțiunii, noile termene sunt: pentru proiectele cu o valoare totală de cel mult cinci milioane de euro, prelungirea se poate acorda până cel mai târziu la 1 noiembrie 2016; pentru proiectele cu o valoare totală de peste cinci milioane de euro, incluse în lista proiectelor care pot fi declarate nefuncționale, prelungirea se poate acorda până cel mai târziu la 31 decembrie 2018; pentru proiectele cu o valoare totală de peste cinci milioane de euro, neincluse în lista proiectelor care pot fi declarate nefuncționale, prelungirea se poate acorda până cel mai târziu la 1 noiembrie 2016.

Noroc cu această nouă instrucțiune, pentru că unele proiecte din fonduri europene nu ar fi putut fi finalizate la timp, în așa fel încât să le vedem funcționale chiar de astăzi. În această categorie intră proiectul pentru managementul traficului, unele contracte pentru reabilitarea termică a blocurilor, precum și reabilitarea Colegiului Național „C.D. Loga”. Faptul că la acestea se mai lucra încă era vizibil ieri pentru orice persoană mai curioasă. În bugetul Timișoarei pentru anul în curs au fost prevăzute sumele necesare pentru finalizarea proiectelor, fiind vorba de o „ajustare” de peste 31 de milioane de lei făcută încă din decembrie 2015, plus una de încă șase milioane în acest an, pentru proiectul de management al traficului. Mulțumită noilor reglementări, nimeni nu va mai zori lucrările neterminate, pentru că până în noiembrie sau chiar până în 2018 este suficient timp.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *