O nouă machetă digitală a Timișoarei, un proiect ”în premieră” al echipei Fritz

O nouă machetă digitală a Timișoarei, un proiect ”în premieră” al echipei Fritz

Realizarea unei machete digitale a Timișoarei este unul dintre demersurile primăriei, deși intenția se află deocamdată într-un stadiu incipient. Mai exact, se pregătește etapa de achiziție a serviciilor de consultanță pentru tema de proiectare a conceptului de management al datelor digitale.

”Municipalitatea timișoreană apelează la consultanță externă, având în vedere gradul ridicat de complexitate și inovare a proiectului. Până în momentul de față, nicio administrație publică din România nu a implementat un astfel de proiect”, comunică Primăria Timișoara.

În realitate, dincolo de faptul că nici pe departe nu e prima dată când se întocmește harta digitală a Timișoarei, ba chiar există una gata făcută încă de pe vremea administrației Ciuhandu, cu date GPS și GIS referitoare inclusiv la rețelele de utilități din oraș și care ar trebui doar actualizată, este interesant că pentru un nou proiect de acest tip se apelează neapărat la consultanță externă, ca și cum capitala Banatului n-ar fi de fapt o adevărată putere în industria IT&C, cu marii operatori multinaționali din branșă deja prezenți aici, ba chiar și cu firme sută la sută românești foarte performante.

Dar, pentru că reprezentanții administrației Fritz sunt tare mândri de ”premieră”, să vedem ce spune despre proiect Valentin Mureșan, consilier al primarului pe probleme de smart city și transformare digitală: ”Scopul final va fi integrarea tuturor tipurilor de date existente în oraș: date din administrație, date de GIS, sistemul de senzori care va fi amplasat în oraș.

De asemenea, vor fi integrate și bazele de date de care dispun și alți operatori privați sau civici, după ce, în prealabil, aceste date sunt standardizate și interoperabile. Datele vor proveni din primărie, din instituțiile și societățile comerciale subordonate CLT (de ex. STPT, Aquatim, Retim), din partea actorilor economici, precum și din partea societății civile, cât timp vor respecta normele de calitate și standardele agreate. Portalul de date deschise (open data) al Primăriei Municipiului Timișoara, unde colectăm și găzduim baze de date, este un element din replica finală (https://data.primariatm.ro/) și o portavoce a datelor menite să fie deschise către publicul larg”.

Pentru realizarea proiectului Timișoara Digital Twin, Primăria anunță că va aplica pentru finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență și din Programul Operațional Regional.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “O nouă machetă digitală a Timișoarei, un proiect ”în premieră” al echipei Fritz

  1. Domnilor USR isti incet,incet incep sa ma satur sa traiesc intrun oras cum zic domniile voastre European.As prefera sa traiesc in oras non European dar cu caldura iarna,cu strazi curate si spalate macar de cateva ori,cu jardiniere cu flori in ele,cu parcuri cu flori nu napadite de buruieni,cu trotuare si carosabile fara gropi,cu lucrari incepute si finalizate,nu tot orasul numai TRANSEE cu un transport in comun de bine de rau civilizat.Nu in oras European unde DANTUIE homo sexyali si lesbienele o saptamina pe strazi,unde nu este caldura,parcurile niste gaoaze de buruieni,mizerie unde te uiti in tot orasul,cu un regiment de SPECIALISTI,strazile pline de migrantii,bani pentru investiti IOK,proiecte noi dar cu sursa de finantare zero.Atunci prefer un oras condus de Chiuhandru,Robu,nu de Donimic Frig

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *