O biserică-unicat din Timiş riscă să fie distrusă (FOTO)

biserica Periam

Are o cupolă imensă din lemn, a doua ca mărime din ţară după cea a Ateneului Român, fiind una dintre cele mai interesante biserici din punct de vedere arhitectonic din judeţul Timiş.

Lăcaşul de cult din Periam a fost ridicat de romano-catolici în anul 1856, iar frescele au fost realizate de Iosif Proksch. După anul 1990, când numărul enoriaşilor a tot scăzut, din cauză că populaţia de etnie germană a plecat din ţară, reprezentanţii bisericii romano-catolice au decis să ofere lăcaşul de cult greco-catolicilor.

Ridicată cu aproape două secole în urmă, biserica a ajuns la un moment dat într-o stare deplorabilă, acoperişul fiind grav deteriorat. Preotul Gheorghe Traian Ardelean şi-a amintit că, la un moment dat, apa ajunsese în interiorul lăcaşului de cult, afectând unele fresce şi o parte din zidărie.

„A fost momentul în care am primit bani de la Ministerul Cultelor pentru refacerea faţadei şi a acoperişului”, a precizat prelatul. În schimb, frescele au nevoie de restaurare, însă pentru acest demers nu s-au găsit încă fonduri.

Concerte de muzică sacră

Biserica adăposteşte şi o orgă în perfectă stare de funcţionare şi, de câţiva ani, se organizează concerte de muzică sacră, frecventate atât de enoriaşi, cât şi de alţi localnici. Lăcaşul de cult din Periam are hramul de Sfânta Fecioară Maria şi tocmai de aceea în faţa edificiului se găseşte o sculptură a Maicii Domnului cu pruncul în braţe, adusă de la Lourdes, cu ajutorul parohului.

Este nevoie de o restaurare urgentă

Cupola este pictată într-un albastru de culoarea cerului, de jur-împrejur sunt chipuri de sfinţi, iar spre altar este reprezentată Fecioara Maria cu pruncul. Se spune că pictorul a folosit ca modele pentru frescele de pe pereţii bisericii oamenii ce trăiau în comuna Periam.

Legenda zice că pruncul după care a fost pictat Isus, Karl Grunn, a ajuns la maturitate preot. Din păcate, numărul enoriaşilor care mai frecventează biserica nu e prea mare. Preotul Gheorghe Traian Ardelean susţine că nu are în parohie mai mult de o sută de credincioşi, însă el speră că vor veni bani pentru restaurarea picturilor şi a interiorului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *