Nu de Soare trebuie să ne temem, ci de problemele de pe Pământ

Nu de Soare trebuie să ne temem, ci de problemele de pe Pământ

Soarele, steaua de care depinde în cel mai înalt grad însăși existența planetei noastre și, firește, tot fenomenul vieții de pe Terra, este un corp ceresc viu, dinamic, un ”cuptor nuclear” a cărui activitate cunoaște cicluri mai lungi sau mai scurte.

Unul din aceste cicluri, cunoscute empiric încă din Antichitatea târzie, dar studiate științific doar în ultimele trei secole, este ciclul de 11 ani de fluctuație a intensității exploziilor de masă coronală. În cadrul acestui ciclu, anul 2023 marchează, în mod convențional (spunem convențional, pentru că în realitate, procesul este unul continuu, fără modificări bruște), începutul unei perioade de maxim, care va dura până în 2026 – circa trei ani, ca de fiecare dată.

Efectele acestui fenomen, care durează de miliarde de ani, asupra vieții de pe planeta noastră sunt extrem de reduse, tocmai pentru că viața de pe Terra s-a adaptat la elementele naturii, deci și la cele create de cea mai importantă sursă de energie din colțul nostru de univers. Ca atare, teama de consecințele unei furtuni geomagnetice care ar putea să lovească planeta noastră în acest interval este lipsită de fundament.

Asemenea evenimente s-au mai întâmplat în istoria recentă a omenirii, așa cum a fost cazul în luna august a anului 1972 sau în luna martie a anului 2015, când valurile de plasmă solară au atins planeta noastră, dar au fost deviate de câmpul magnetic natural al Terrei.

Furtuni geomagnetice cauzate de ciclul solar s-au mai petrecut și în alți ani (aprilie 2001, octombrie 2003), când au trecut la mică distanță de Terra, și, evident, mult mai des când ne-au ocolit la mare depărtare.

CITEŞTE ŞI: ISJ Timiș: Elevii care nu merg la orele de recuperare vor fi notați absenți în catalog

Desigur, creșterea gradului de sofisticare tehnologică a activității umane, spre exemplu prin vasta rețea de sateliți artificiați plasați în afara atmosferei, conduce la o expunere sporită la riscul de perturbare temporară a utilizării normale a acestor facilități. Dar implicațiile pentru ansamblul activităților umane obișnuite sunt practic insesizabile: nu mai mari decât atunci când o grindină te ia pe nepregătite. Nu de Soare trebuie să ne temem, ci de problemele de pe Pământ.

Foto: NASA


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *