Noul RCA, cu răscumpărarea daunei, dar fără vignetă

rca

Posibilitatea achitării poliţei de asigurare auto obligatorie în tranșe lunare, în baza unui contract anual cu prelungire automată, precum și aspectele legate de decontarea directă, sistem care permite păgubiților să opteze între asigurătorul persoanei vinovate și asigurătorul propriu pentru a-și recupera prejudiciul suferit în urma unui accident auto nu sunt singurele elemente de noutate pe care le-ar putea introduce noul proiect de lege RCA.

Depus de Autoritatea de Supraveghere Financiară la Ministerul Finanțelor și la Parlament, actul normativ introduce în egală măsură noțiunea de răscumpărare daună produsă și plătită de asigurător, dar și un Birou al Asigurărilor din România.

Reunind Biroul Carte Verde și Fondul Național al Victimelor Străzii, acesta va administra baza de date CEDAM, în care figurează istoricul de daune ale asiguraților. Cum în aceasta erau inserate chiar și accidentele ușoare, de genul acelora care aveau ca efect doar un far spart sau o zgârietură pe portieră ori aripă, sistemul bonus-malus se majora practic nejustificat, cu urmări nu tocmai fericite pentru posesorii unei polițe RCA a cărei primă creștea. Aprobarea proiectului de lege ar da posibilitatea șoferilor vinovați de astfel de accidente ușoare de a-și răscumpăra de la asigurator dauna produsă, pentru a nu mai apărea în baza de date CEDAM.

În schimb, conducătorii auto vor rămâne fără cunoscutul petec colant de culoare verde, realizatorii legii luând decizia de a elimina vigneta din poliță, pentru reducerea costurilor cu asigurarea auto obligatorie. Cât privește decontarea directă, care ar permite păgubiților să opteze între asigurătorul persoanei vinovate sau asigurătorul propriu pentru a-și recupera prejudiciul suferit în urma unui accident auto, se pare că până la urmă acest sistem opțional va putea fi practicat doar de asigurătorii care se constituie în asociaţie.

O altă modificare adusă de actualul proiect legii asigurărilor obligatorii prevede diminuarea penalităților în caz de neplată a daunelor de către asigurători, stabilite acum la 0,02 la sută pe zi din valoare, pentru vătămările corporale și daunele morale, dacă se ajunge la instanță pentru stabilirea daunelor.

Ceva mai blând cu asiguratorii și dorind evitarea unor penalități care ar putea ajunge, după un proces de trei ani, de exemplu, la sume foarte mari, actul normativ propune ca dobânda penalizatoare să fie rata dobânzii legale aplicată la cuantumul daunelor stabilite, aceasta cifrându-se în momentul de față la 1,75 la sută pe an.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *