Ultima modă la Timișoara: primăria plantează copaci peste rețelele de apă și gaz

Ca să iasă bine numărătoarea pentru plantările de primăvară, Primăria Timișoara s-a pus deja pe treabă și le-a transmis firmelor însărcinate cu întreținerea spațiilor verzi să umple orașul de copaci. Nu contează unde, cum și de ce, arbori să fie, că acuși vine bilanțul de patru ani și echipa din fruntea primăriei trebuie să aibă și argumente pentru laude. Zis și făcut.

Una dintre ținte este și strada Aurel Popovici, o arteră cu case, perpendiculară pe bd. Take Ionescu, mărginită de copaci bătrâni, dintre care doar câțiva sunt scorburoși și ar trebui înlocuiți. Acum două-trei săptămâni, în apropierea trotuarelor a fost plantat un rând de tei, care acum deja au muguri. Luni, însă, echipele de muncitori s-au prezentat din nou pe strada Aurel Popovici, pentru a scoate teii.

„Am sunat de 15 ori la primărie!”

Teii nu sunt bine amplasați și vor fi scoși, pentru a fi duși în altă parte, spune unul dintre cei care coordonează activitatea de scoatere și plantare a arborilor. În locul lor, vor fi puși alți copaci, mici și pletoși, mai aproape de carosabil. Marea problemă este că exact pe acolo trec țevile de apă și căldură, ne-a sesizat un locuitor al străzii.

Domnul Radu Moga, care locuiește pe Aurel Popovici nr. 5, ne-a spus: „Exact pe acolo pe unde pun ei acum pomii, trec țevile de căldură și de apă. Acestea sunt ciuruite și în fiecare an vin să le repare, să le lipească. Cum o să mai sape acum? Va trebui să scoată pomii. Se lucrează în zadar, pe banii noștri. Eu le-am spus că trec peste țevi, dar ei zic că așa au primit ordin, așa fac. De azi dimineață încerc să vorbesc la primărie, să-i sesizez că nu e bine ce se întâmplă, dar degeaba. De 15 ori a sunat soția mea! Știți ce i-au spus? Că nu poate să vorbească nimeni, că au ședință pentru alegeri, iar la mediu se zugrăvește…”

Vizavi se plantează peste țevile de gaz

Peste drum, aceeași poveste cu mulți pomi. De data aceasta, au fost plantați de-a dreptul peste țevile de gaz, după cum ne arată gurile de aerisire, vizibile pentru oricine, mai puțin pentru firma de spații verzi.

„Doamna de la numărul 4 a făcut reclamație că au pus copacii peste țeava de gaz metan”, explică Radu Moga, care crede că teii vor fi scoși pentru că deja au fost plătiți și pot fi mutați în alt loc, unde oricum se vor usca.

Având în vedere că în apropiere este și un transformator electric, există șanse ca în subteran să se găsească și câteva cabluri de acest tip, la care ar putea fi necesare lucrări. Dar cui îi pasă?

Un muncitor care face gropile pentru noul rând de arbori se scuză: „Să știți că noi facem ce ni se spune, noi n-avem nici o vină”. „N-o să ajungă la rădăcini, chiar dacă sapă pentru țevile de căldură”, opinează cel care pare șeful operațiunii, precizând: „Ăștia nici nu fac rădăcini așa mari. Noi trebuie să respectăm aliniamentul”.

Același om susține că nu are cum să pună copacii mai aproape de carosabil, pentru că strada Aurel Popovici va fi lărgită, iar copacii mai vechi oricum vor fi scoși.

Nimeni nu știe ce se află sub asfalt

Gospodăria subterană a Timișoarei continuă să fie o enigmă atât pentru primărie, cât și pentru firmele care răspund de utilități. Adevărul este că nimeni nu are habar pe unde trec țevile și cablurile, fie ele de apă, căldură, canalizare, gaz metan ori electricitate. Pentru cei dispuși să nege această situație le reamintim problemele întâmpinate pe șantierele orașului, cum ar fi parcarea din Piața 700, săpăturile din Piața Sfântu Gheorghe, lucrările de pe strada Podeanu și multe altele.

Mai trist decât această situație, este modul în care municipalitatea pur și simplu îi ignoră pe cetățenii cu bune intenții, de parcă funcționarii primăriei nu ar fi angajații celor care le plătesc salariile, ci un fel de superiori ai acestora. În acest mod simplu, se ajunge la situația în care pe o stradă se află trei rânduri de arbori, în timp ce în alte zone din oraș nu e nici unul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Ultima modă la Timișoara: primăria plantează copaci peste rețelele de apă și gaz

Lasă un răspuns