Noua maternitate din Timișoara prinde contur. Costă 12 milioane de euro, va avea 130 de paturi și un compartiment pentru fertilizare in vitro

Bani mai mulți pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți

La sediul Consiliului Județean Timiș a fost lansat astăzi, în mod oficial, proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru noua maternitate care se va construi lângă Spitalul Județean.

„Astăzi lansăm un proiect strategic de care se vorbește de aproximativ zece ani, și anume construirea unei noi clinici de obstetrică-ginecologie în Timișoara.

Alături de mine sunt partenerii noștri din Ungaria, de la Clinica de ginecologie și pediatrie din Szeged, dar și reprezentanții Spitalului Județean din Timișoara.

Valoarea acestui proiect este de 13,5 milioane de euro, din care de 12 milioane vor beneficia consiliul județean și Spitalul Județean din Timișoara, iar de 1,5 milioane, Universitatea din Szeged.

Liderul de proiect este Consiliul Județean Timiș, care are ca responsabilitate realizarea studiului de fezabilitate, a proiectului și a construcției propriu-zise.

Spitalul Județean va răspunde de achiziționarea aparaturii medicale pentru dotarea clinicii, iar partenerii din Ungaria, de reconstrucția și dotarea a două departamente din cadrul Spitalului Universitar din Szeged.

Legat de pașii pe care îi avem de urmat, proiectul a fost aprobat în comitetul de monitorizare și evaluat la faza de notă conceptuală.

La momentul acesta, se află în lucru studiul de fezabilitate, iar până în martie 2019 avem termenul să-l depunem și trebuie să semnăm contractul de finanțare final pentru proiectarea și execuția investiției.

Ținând cont de importanța acestui proiect în domeniul sănătății, sunt ferm convins că atât colegii mei din cadrul consiliului județean, echipa de implementare, cât și echipa de la Spitalul Județean responsabilă de realizarea acestui proiect vor face toate demersurile și vor depune toate eforturile necesare”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Noua maternitate va fi construită lângă Casa Austria, va avea parter și trei etaje, 130 de paturi și patru săli de operație.

Pentru fertilizarea in vitro va exista un compartiment complet separat de restul clădirii. Termenul preconizat pentru realizarea investiției este anul 2022.

Proiectul este finanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020, Axa prioritară 4, Prioritatea de Investiții 9/A. Obiectivul general vizează în special îmbunătăţirea serviciilor medicale şi de prevenţie în obstetrică-ginecologie în zona transfrontalieră, prin investiţii în infrastructura medicală şi în echipamente şi implementarea măsurilor rezultate din colaborarea şi schimburile de experienţă în vederea reducerii inegalităţilor în rândul populaţiei.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile.

Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *