Noi suspiciuni la Colterm

colterm 2 1

Criza prin care trece Colterm-ul pare să se adâncească și să apară alte suspiciuni cu privire la bunele intenții de relansare pe care le-ar avea municipalitatea.

Primarul Domnic Fritz spune că a găsit o soluție, numită concordatul preventiv, care ar însemna evitarea insolvenței.

”Concordat vine de la concordie, adică înțelegere, în cazul de față o înțelegere cu creditorii, validată de un judecător, pentru eșalonarea datoriilor în cadrul unui plan de reorganizare a companiei.

Avantajele sunt următoarele:

Creditorii nu pot declanșa insolvența companiei și nu pot cere executarea silită, nici a Primăriei Timișoara, nici a Colterm;

Livrarea agentului termic nu va fi afectată;

Impune un acord pe un plan de reorganizare și deschide calea unor investiții în retehnologizare pentru energie verde, din fonduri private, europene sau de la Banca Mondială. Colterm a început deja în ianuarie să testeze la CET Sud folosirea deșeurilor vegetale pentru producerea de energie și poate să înlocuiască 10% din cărbune cu biomasă;

La finalul procesului, care va dura maxim 3 ani, povara de pe umerii fiecărui timișorean, care scoate din buzunar, anual, 125 de lei pentru pierderile din rețea și 219 lei pentru subvenționarea costului energiei termice, va fi mult mai redusă”, este argumentația adusă de Dominic Fritz.

 

Nu aceeași părere o au și consilierii din opoziție.

Radu Țoancă, de la PSD, spune că această variantă, concordatul, este o procedură la limita legii, care nu a fost admisă până acum de instanțele timișorene.

Mai mult, Țoancă nu înțelege de ce unde vine această repoziționare a primarului, care la început a avut cu totul și cu totul alte opinii despre Colterm.

În opinia consilierului PSD, concordatul nu rezolvă problema de fond, pentru că datoriile tot trebuie plătite, iar cea mai câștigată în această afacere nu va fi municipalitatea, ci firma care preia acest concordat.

”E ca și când ai angaja un bodyguard, ca să te apere de creditori. Dar în final, tot trebuie să dai banii. Nu numai că nu e o soluție sănătoasă, dar e și ceva la limita legii, care nu a mai fost validat de nici o instanță judecătorească din Timișoara”, spune Țoancă.

Acesta a precizat că primarul a uitat să menționeze și dezavantajele concordatului, așa cum sunt ele stipulate în denumirea sa: nu se suspendă de drept curgerea dobânzilor, a penalităților și a oricăror alte cheltuieli aferente creanțelor față de creditori; nu se suspendă dreptul creditorilor nesemnatari ai concordatului a a obține un titlu executoriu asupra debitorului în cursul procedurii; debitorul va fi obligat la achitarea sumelor datorate creditorilor anterior indicați, în cazul obținerii unei hotărîri definitive; odată suspendată procedura concordatului preventiv, orice creditor poate efectua orice demersuri pentru recuperarea creanțelor, inclusiv prin a cere inslovența sau falimentul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *