Noaptea, ca hoţii! Inspectorii Primăriei Timişoara intră pe terenurile private… ca la mama acasă

Petru Ilieșu, Adrian Orza, Alexandra Guțu, Aurel Mogoșeanu - propuși pentru titlul de„Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara”

Noaptea, ca hoţii! Inspectorii Primăriei Timişoara intră pe terenurile private… ca la mama acasă

Mai multe societăți comerciale care dețin terenuri în oraș s-au trezit cu notificări din partea Primăriei Timișoara, prin care li se solicită să distrugă buruienile și ambrozia. Interesant la aceste somații este că nu se știe cum și când au făcut reprezentanții primăriei respectivele constatări…

În primul rând, pătrunderea pe terenuri private, fără notificarea administratorului sau a proprietarului, este intrare abuzivă pe o proprietate privată și, în același timp, tulburare de posesie, conform articolului 256 din noul Cod Penal. Lucru care s-a și întâmplat în mai multe cazuri.

Exemplu este un teren dintr-o zonă industrială, unde inspectorii primăriei susțin că au efectuat un control în prima jumătate a acestei lunii iunie 2023.

Prima problemă este că terenul era cosit, fapt dovedit prin sarcinile de lucru trasate muncitorilor, dar și prin imagini cu terenul curat şi igienizat.

A doua problemă este că nici administratorul și nici proprietarul nu au fost informați despre pătrunderea fără consimțământ sau autorizație a inspectorilor primăriei, pe terenurile ce le aparțin. Cu alte cuvinte, încălcarea proprietății private este o practică la ordinea zilei în Primăria Timișoara, condusă de un primar care și-a făcut un titlu de glorie din respectarea proprietății, însă doar atunci când vine vorba de terenuri și spații care, cel puțin în teorie, aparțin de drept primăriei.

O altă neregulă este însăși documentul, intitulat “Somație” și semnat de administratorul public la Primăriei Timişoara, Matei Creiveanu, și de către funcționarul public Victor Birda, șef serviciu Protecție Mediu din instituție. Termenii folosiți sunt imperativi și autoritari, dar plini de confuzii. Astfel, în somație se spune că inspectorii primăriei au constatat “prezența unor focare de infestare a terenurilor”, ceea ce conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române este sinonim cu “a contamina”, lucru neprevăzut în Legea 62/2018 privind (și) combaterea ambroziei.

Trecând peste acest detaliu, administratorul public Matei Creiveanu se arată extrem de binevoitor: el pune la dispoziția celor somați două site-uri web, cu poze după care pot recunoaște ambrozia și, mai mult, le recomandă metode de combatere și distrugere a ambroziei, metode manuale și mecanizate, cum ar fi săparea, folosirea discurilor, erbicidarea și… pentru mai multe detalii, să contacteze Direcția pentru Agricultură Județeană Timiș. Măcar denumirea instituției dacă ar fi fost corectă!

Dar ce mai contează asta când, în următorul paragraf, se trece la amenințări. Astfel, dacă în urma controlului efectuat  – nu se știe când și cum, dar mai ales fără a anunța administratorul ori proprietarul terenului, cândva „între 1 și 15 iulie 2023” (!!!) -, nu dispare ambrozia, se va aplica sancțiunea “avertisment”! Celui vizat nu îi rămâne decât să își angajeze un jurist pentru a afla în ce constă mai exact această sancțiune.

Dacă și după 15 iulie se mai face un control “noaptea ca hoții” și s-ar constata că ambrozia nu a fost stârpită, se aplică amenzi între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice – între 10.000 și 20.000 de lei! Pentru a face dovada – nu se specifică cum – că sancționatul s-a scăpat de buruiana dăunătoare, trebuie să informeze Primăria Timișoara, în scris, prin e-mail.

Noaptea, ca hoţii! Inspectorii Primăriei Timişoara intră pe terenurile private ca la mama acasă

Aparent, episoade demne de cascadorii râsului, râs care va dispărea atunci când funcționarii primăriei vor trebui să explice procurorilor în baza căror atribuții legale sau a cărui mandat intră, fără consimțământul proprietarului, pe terenuri private… ca la mama acasă.

CITEŞTE ŞI: Prin blocarea unei HCL, fosta adjunctă de la Piețe SA face concurență societății de profil a Primăriei Timișoara


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

9 thoughts on “Noaptea, ca hoţii! Inspectorii Primăriei Timişoara intră pe terenurile private… ca la mama acasă

  1. Cine amendează primăria pentru terenurile și proprietățile neintretinute?
    De exemplu fostul sediu al ziarului Timișoara de pe str. Brediceanu.

  2. Este de neconceput să primesti astfel de somații pe terenuri pe care deja sunt construcții.
    Dovadă că nici măcar nu se mai deranjează să vină să constate ,copiază aceste date din arhivă.
    Dar,faptul că ani de zile a fost curătat și drumul ce aparține primăriei ,nu se observă
    Răspunsul a fost ,nu putem amenda instituția la care lucrăm.Anul acesta creste ambrozie sub fundații.
    Banul să iasă ,noroc că nu ne speriem si vom merge să punem întrebări.

  3. Constatarea se poate face și fără pătrunderea pe proprietate, mai ales dacă nu e împrejmuita și marcata. Faptul ca nu se face toate terenurile e alta poveste. Iar starea unor proprietăți ale primariei e într-adevăr jalnica.

  4. Cind faci un control adica esti acolo…nu se vorbeste cu propietarul si nu se cere o semnatura? Daca nu doreste sa semneze se mentioneaza ca refuza si gata. Dar se vorbeste om cu om sau cu un reprezentant …nu ? Ce asteapta ei daca dau scrisori de la distanta? Si de fapt pentru ce au primit salariu sau ce primesc ei pt activitatea pe care de fapt ei nu au efectuat-o?

  5. Cu o situație oarecum similară celei de mai sus ma confrunt și eu, insa cu un nivel al absurdului marit. De trei ani de zile primăria Timișoara îmi trimite somații sa îmi igienizez terenul aferent casei, teren care este împrejmuit cu un gard prin care nu se vede (deci nu se poate observa prezenta ambroziei chiar daca ar exista), însă terenul este în permanenta cosit, iar ambrozia este prima planta pe care eu o starpesc, deoarece sunt alergica la ambrozie. Am trimis primăriei Timișoara în repetate rânduri e-mail-uri în care le aduceam la cunoștință ca nu s-au orientat bine pe harta și ca terenul cu care ei au o problemă este în celalalt capăt de strada, le-am atașat la e-mail poze, plan de situație vizat chiar de primăria Timișoara. Rezultatul a fost ca am fost „vizitată” inclusiv de politia locala care era pornita sa ma amendeze, deși ei cautau un teren lângă un bloc (veniseră cu o fotografie în mana), iar în jurul locuinței mele nu sunt decât alte case și, cireașa de pe tort, anul acesta am primit o nouă somatie cu aceeași poveste…

  6. Așa se întâmplă dacă votați oportuniști și nu gospodari, atât de aerieni sunt ăștia de mi se zbârlește creierul.Nui bai mai votați și la anul ce vine .De locali nu mai vorbim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *