În urmă cu patru ani, principalii operatori de telefonie din țară dobândeau drepturi de utilizare a anumitor frecvențe radio, angajându-se în schimb, conform licenței obținute, să acopere un număr de 676 de localități rurale nedeservite cu rețele de comunicații mobile de bandă largă, proporțional cu resursele de spectru câștigate.
Astfel, Vodafone și Orange au avut fiecare obligația de a acoperi câte 225 de sate, Cosmote 169, iar RCS&RDS – 57 de localități rurale. Pe lista sutelor de sate unde cu greu găseai un loc cu o brumă de semnal la telefon se numărau și șapte localități timișene: Comeat (aparținând de comuna Bogda), Toager (Giera), Lățunaș (Jamu Mare), Nădrag, Luncanii de Jos și Luncanii de Sus (ambele aparținând de comuna Tomești) și Valcani.
Pe listă figurau alte 46 de sate bănățene, localități cuprinse însă în județul Caraș-Severin.
Cum termenul până la care operatorii aveau obligaţia de a acoperi aceste localități expira în aprilie 2016, din primăvară au început controalele Autorității Naționale pentru Administrate și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a cărui socoteală nu s-a potrivit defel cu cele prevăzute în licențele acordate.
Nu mai puțin de 90 de localități fuseseră lăsate pe dinafară de operatorii de telefonie, printre care și mai multe sate bănățene. Și cum pentru fiecare caz de acest fel ANCOM a aplicat o amendă de câte 10.000 de lei, Vodafone s-a ales cu o sancțiune de 40.000 de lei pentru „omiterea“ localităților cărășene Ineleț, Dobraia, Prisecina (toate aparținând de comuna Cornereva) și Cracu Almaj (comuna Sichevița).
În plus, Telekom Romania Mobile Communications a încasat și ea o amendă de 10.000 de lei pentru că nu și-a îndeplinit obligația de acoperire a localității Parneaura din comuna Socol.
În total, cea mai consistentă amendă a fost aplicată celor de la Vodafone – 720.000 de lei, Orange a sărit de pe listă 12 localități, ceea ce a dus la o sancțiune de 120.000 de lei, în timp ce Telekom n-a inclus șase sate în aria de acoperire.
Eu stau in Timisoara in Calea Lipovei si nu am semnal.
Un sat mai mic.