La Timişoara, benzina săracului este ieftină… și nu prea

Taximetriștii îl îndrăgesc mai abitir, căci le scade serios cheltuielile proprii, dar nu sunt puțini nici șoferii „civili“ care preferă o investiție mai consistentă la început și pierderea spațiului din portbagaj în folosul instalației GPL, pentru a avea avantajul unei substanțiale economii făcute la stația de carburant.

Prețul unui litru de gaz petrolier lichefiat este cu 40-50 la sută mai mic decât cel al combustibililor auto tradiționali, iar scăderea cotațiilor țițeiului pe bursele internaționale a iefinit și mai mult „benzina săracului“.

Într-adevăr, dacă în 2014 litrul de GPL costa 3,1 lei la pompă, un periplu făcut ieri prin Timișoara l-ar fi asigurat pe orice conducător auto interesat că prețul „autogazului“ nu depășește 2,42 lei pe litru, indiferent dacă vorbim de Lukoil, Petrom sau stații „particulare“. Cu toate acestea, GPL-ul românesc este mai scump decât al majorității țărilor din zonă, situație care nu diferă, de altfel, prea mult, de cea înregistrată în cazul benzinei sau motorinei.

Conform mylpg.eu, cei 0,45 euro cu al căror echivalent în lei plătim litrul la pompă fac din autogazul vândut în benzinăriile din țară unul dintre cele mai costisitoare produse de gen din estul Europei. Cine alege pentru vacanța de vară litoralul bulgăresc, descoperă că GPL-ul se cumpără mai ieftin la Sofia sau Varna (0,429 euro pe litru), după cum un drum înspre plajele Greciei îl încredințează pe orice șofer că merită să zăbovească, în tranzit, la o stație de alimentare din Macedonia (0,438 euro pe litru).

Ce să mai vorbim de Cehia, unde litrul de gaz se vinde cu 0,389 euro sau, mai ales, Polonia, campioana Uniunii Europene la acest capitol, cu 0,345 euro pe litru, în ciuda faptului că este o țară cu resurse aproape inexistente de petrol. În afara spațiului comunitar, prețurile sunt și mai prielnice șoferilor, nici Ucraina (0,307 euro) și nici Belarus (0,272 euro) nefiind însă destinații prea frecventate de șoferii noștri.

Desigur, în vestul continentului, un drum la pompă e ceva mai costisitor, cel mai scump GPL din Europa găsindu-se în Suedia, unde costă 0,944 euro litrul. Scandinavii sunt urmați în clasament de alte două ţări bogate, respectiv Elveţia (0,784 euro pe litru) şi Olanda (0,729 euro pe litru). În rest, la stațiile de carburanți din Occident plătești între 10-20 de cenți în plus pe litrul de GPL existând însă și excepții.

În Belgia bunăoară, costul gazului petrolier lichefiat era de 0,4 euro la începutul acestei săptămâni (dată căreia îi corespund, de altfel, toate prețurile prezentate mai sus), în timp ce la vecinii luxemburghezi autogazul se vindea cu 0,39 euro.

Inutil de amintit că locuitorii micului stat nu câștigă mai puțin de 1.923 de euro pe lună (acesta fiind salariul minim în Ducatul de Luxemburg), adică și-ar putea cumpăra din leafă de șapte ori mai mult carburant decât un șofer timișorean.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns