Bani de la stat pentru bănăţenii care doresc să dezvolte afaceri agroturistice

Cu un potențial natural variat, cu peisaje montane pitorești, revigorante izvoare termale sau minerale și un potențial piscicol variat, apreciat cum se cuvine de împătimiții lansetei și minciogului, Banatul nu duce deloc lipsă de pensiuni agroturistice și nici acestea din urmă de mușterii.

Prezentând, cum scrie la manual, capacități de cazare de până la opt camere și servind masa preparată din produse naturale, preponderent din gospodăria proprie, acest tip de afaceri poate fi întâlnit mai cu seamă în zona montană, nelipsind însă nici chiar din pusta bănățeană.

Desfășurând, conform certificatului de clasificare a structurilor de primire turistică, cel puţin o activitate legată de agricultură (creşterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi etc.), aceste pensiuni s-ar putea dezvolta și mai mult, grație celor două linii de finanţare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, lansate în această dimineață.

Sume de până la 200.000 de euro, dar nu mai mult de 90 la sută din valoarea proiectului de investiții, pot fi accesate, prin intermediul submăsurii 6.4, de antreprenorii care vor să înfiinţeze şi să dezvolte afaceri non-agricole în mediul rural, în timp ce, pentru crearea acestui gen de activități, pot fi acordați până la 70.000 de euro (submăsura 6.2) fără a fi necesară o contribuţie proprie.

În ambele situații, fondurile nerambursabile pot fi accesate atât de persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale, societăți pe acțiuni ori SRL-uri, precum și de categorii de solicitanți eligibili, mai puțin întâlniți în practică, cum ar fi societăți sau cooperative agricole.

La data depunerii cererii de finanțare, solicitanții trebuie să fie înregistrați juridic în mediul rural atât cu sediul social, cât și cu eventualele puncte de lucru și să se încadreze în categoria microîntreprinderilor (maximum nouă angajați) sau întreprinderilor mici (între zece și 49 de angajați).

Potrivit unui recent anunț al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, antreprenorii care vor să înfiinţeze şi să dezvolte afaceri non-agricole în mediul rural vor avea la dispoziţie mai bine de patru luni pentru a cere fondurile nerambursabile de la stat, înscrierile care au început astăzi, la ora 9, urmând să se încheie pe data de 30 noiembrie, la ora 16,00.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns