MV sci-art, un reper inedit pe harta industriei creative a Timișoarei

MV sci-art

MV sci-art, un reper inedit pe harta industriei creative a Timișoarei

Segmentul industriei creative a bifat, începând de astăzi, 18 mai, un nou reper cultural inedit pentru timișoreni. Universitatea Politehnica Timișoara și organizația artistică META Spațiu și-au unit forțele pentru a a crea un centru în care știința și arta se întâlnesc sub un concept unic nu doar pentru municipiul de pe Bega, ci pentru România.

Amenajat în spațiul căminului 1MV, clădire ce poartă în spate o istorie de un veac, centrul va adăposti atât galeria de artă contemporană META Spațiu, cât și creațiile rezultate din transpunerea științei în artă, aducând împreună profesioniști din ambele sfere.

CITEȘTE ȘI: Un tribunal din New York analizează o cerere de acordare a statutului de persoană unui elefant de la o grădină zoologică

”Mi-am dat seama că acest spațiu poate să însemne mult mai mult decât un simplu spațiu (…). Abordarea multidisciplinară devine o obligație a oricărei instituții care dorește să producă educație la un nivel solid, mai ales în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Am considerat, pornind de la această premisă, că centrul MV sci-art are potențialul de a deveni un catalizator important, nu doar pentru sfera științifică și cea culturală, ci pentru comunitatea universității și comunitatea timișoreană, în ansamblul ei”, a explicat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica, amintind, totodată, de faptul că, odinioară, zona era intens frecventată de studenți de la toate facultățile din Timișoara, care se reuneau, acolo, cu efervescența caracteristică tinereții.

Spațiul, ce se dorește a fi mai mult decât o expoziție, după cum a afirmat fondatoarea META Spațiu, Mirela Vlăduți (fost jurnalist care, ani buni, a profesat în presa locală), va aduce, pornind de la rezonanța de altădată a zonei, o uniune a artei, științei și culturii contemporane mai aproape de timișoreni.

Va fi ”un spațiu deschis ideilor și dialogului, pentru a crea o relație dinamică, bazată pe co-creație, co-producție și transfer de cunoaștere între artiști și oameni de știință, studenți de la facultățile de artă și de la cele tehnice.

Centrul cultural MV sci-art va articula un ansamblu de activități care să exploreze și să faciliteze colaborarea între arte vizuale și științele aplicate, între studenți și formatori, între mediul artistic, cel universitar și spațiul public: expoziții, intervenții, cercetări, comunicări, ateliere și sesiuni de lucru”, a afirmat Mirela Vlăduți.

Colaborarea dintre UPT și META Spațiu a demarat în primăvara anului trecut, iar lucrările de amenajare a spațiului și transformarea lui într-un centru cultural începute în vara lui 2021 sunt aproape de finalizare.

Arhitectul Bogdan Demetrescu, cadru didactic la Facultatea de Arhitectură și Urbanism – cel care s-a ocupat de planificarea arhitecturală a centrului, amintește de preocuparea școlii de a introduce în pregătirea studenților arhitecți capacitatea de revalorificare a patrimoniului construit istoric aflat în proprietatea UPT.

În viitor, zona se va fluidiza cu o cafenea de o anumită specificitate, dar și cu o reamenjare a spațiului verde adicent căminului 1MV, care, potrivit arhitectului Bogdan Demetrescu, să devină unul ”de referință pentru artă: ”Ne dorim să creăm un display artistic pentru evenimente și expoziții în spațiul liber, un parc de artă, dar, totodată, și relaționat cu ideea grădinilor din Timișoara –zona Elisabetin era recunoscută pentru grădinile sale -, un loc activ pentru programul Capitalei Europene a Culturii”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *