Monștrii de buzunar te bagă în spital ! Ce spune un psiholog din Timiş

Pokemon Go 1

Telefoanele ”inteligente” sunt nocive pentru sănătatea fizică şi mentală. Specialiștii timișeni se așteaptă la un val de pacienți după lansarea Pokemon Go. Jocurile pe telefonul mobil sunt similare alcoolismului în ceea ce privește problemele psihice.

 

Dependenţă, obezitate, dezvoltare intârziată, agresivitate, controlul mai slab al impulsurilor, tulburări de somn, boli mintale sunt doar câteva dintre riscurile la care sunt supuşi tinerii prin utilizarea telefoanelor mobile inteligente (smartphone).

Doi medici timișoreni avertizează: Un mare PERICOL îi pândește pe pacienții din spitale!

”Jocurile pe smartphone-uri sunt chestii toxice pentru psihic. Ele completează golul din viața emoțională a oamenilor într-o societate de consum în care valorile spirituale nu au preț pentru că nu pot fi vândute contra cost și nu aduc beneficii materiale <<vânzătorilor>>. Omul are niște valențe care trebuie acoperite, și, din păcate, mulți aleg această umplutură. Clinicile de psihiatrie sunt pline, iar numărul pacienților va crește simțitor”, a precizat Ali Ergun Baeram, psiholog și psihoterapeut la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Jebel.

Primul deces

Numele Pokemon este o abreviere a cuvintelor Pocket Monsters, care în traducere înseamnă ”monștri de buzunar”. Pokemon Go este un joc gratuit, lansat recent, care implică găsirea și capturarea de personaje virtuale Pokemon în diferite locuri din viața reală.

Ţeapă în supermarketurile din Timişoara

Practic, utilizatorii se mută din jocul digital în lumea fizică, prin intermediul camerei smartphone-ului lor, căutând să descopere locații în viața reală unde pot găsi, face schimb și lupta cu pokemoni. Jocul în sine este gratuit, însă utilizatorul este stimulat să bage mâna în buzunar dacă vrea să adauge anumite funcții suplimentare.

Pokemon

”Vorbim de sărăcie spirituală și materială. Pentru cei mai mulți utilizatori ai jocului prevăd un viitor sumbru. Primele probleme care se observă privesc dezvoltarea fizică. Copiii și tinerii stau aplecați și folosesc doar două degete, astfel că nu e de mirare că ajung cocoșați. În alt doilea rând, aceste jocuri nu dezvoltă creativitatea și atenția. Toate aceste lucruri se vor vedea mai târziu”, susține Ali Ergun Baeram. Deja, jocul a înregistrat primul deces, iar o mulțime de alte incidente sau accidente au fost semnalate.

Probleme psihice

”Ca și în cazul jocurilor de noroc, utilizatorii smartphone-urilor dezvoltă dependență – care e o boală psihică – și comportament adictiv. În practică am întâlnit pacienți cu tulburări de anxietate, tulburări emoționale de adaptare, nevroze anxioase sau depresive și tulburări de personalitate ca urmare a acestor jocuri. Pentru aceștia, ca și pentru alcoolici, cea mai bună terapie e cea în 12 pași cu grupuri-suport”, adaugă psihoterapeutul timișean.

Smartphone, după 20 de ani

Potrivit specialiștilor, cortexul prefrontal, partea creierului care controlează impulsurile, îşi finalizează dezvoltarea după împlinirea vârstei de 20 de ani. Folosirea smartphone-ului de la vârste fragede poate perturba această dezvoltare, iar mulţi tineri vor rămâne cu un control mai slab al impulsurilor. ”Părinții îi pot cumpăra copilului un telefon clasic, care să fie utilizat doar pentru minima comunicare a locului unde se află sau alte lucruri de acest gen, și nu pentru conversații. Un smartphone nu este recomandat decât după 19-20 de ani”, precizează Ali Ergun Baeram.

Un bebeluş a murit la spital în urma unei infecţii nosocomiale

Un studiu de piață din SUA evidenția în urmă cu trei ani că 13 la sută dinte copiii cu vârsta între șase și zece ani aveau, deja, un telefon mobil, iar după 12 ani, procentul creștea la 18 la sută.

copil smartphone

În țara noastră, smartphone-ul este foarte popular printre copiii din mediul urban, fiind considerat de elevi un indicator al statutului social și una dintre unitățile de măsură prin care cei mici cuantifică azi dragostea părintească.

Locuri de muncă în Germania, pentru timişeni. Salariile ajung până la 2.000 de euro

Însă toate studiile efectuate până acum confirmă că telefoanele inteligente distrag atenţia copiilor de la învățătură şi îi expun la riscuri medicale dar și de altă natură, precum hărţuirea online, sexting-ul sau pedofilia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Monștrii de buzunar te bagă în spital ! Ce spune un psiholog din Timiş

  1. Generatie de … pierde vara. Din cauza plasticului si a electricitatii? Nu, din cauza indolentei, nepasarii, lipsei de comunicare face-to-face, nu doar in mediul virtual. Nimeni nu citeste o carte, nimeni nu mai merge intr-o drumetie pe munte, in natura, de lene si datorita kilogramelor de shaorme inmagazinate! Toti retardatii stau in baruri, fumeaza, se drogheaza si merg si la wc cu telefonul in mana.

  2. Ali, amice, aș fi zis să-ți dai demisia, dar aia e onorabilă. Ce meriți îi să fii concediat și să-ți fie retras dreptul de a practica psihologia. „[…] sărăcie spirituală și materială”? Ce mai urmează să zici, că-s deprimat fiindcă e mercur în retrograd? Îți spui om de știință și crezi în spirit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *