Mişcări pe piaţa timişeană a produselor agrare şi animaliere

porumb boabe

Pentru producătorii de cereale bănăţeni nu sună rău preţurile care se vehiculează în această perioadă, însă nu acelaşi lucru îl pot spune şi crescătorii de vite, deoarece lipsa unităţilor de abatorizare din zona noastră îşi spune cuvântul.

CITEȘTE ȘI: Timişoara va găzdui un salon auto

Preţuri mulţumitoare pentru cerealele din Timiş

Grâul, de pildă, se vinde actualmente cu 85-86 de bani kilogramul, în unele cazuri chiar şi cu 88. Vorbim despre grâul cu greutatea hectolitrică în jur de 77 şi cu indicele proteic în jurul valorii de 12,5, pentru că pentru cel de calitate inferioară se oferă 82-83 de bani/kg, nici pentru acesta nefiind oferite, la urma urmei, sume neglijabile.

„La această oră, în depozitele producătorilor agricoli, îndeosebi la exploataţiile comerciale, se găsesc mii de tone de grâu, porumb şi, într-o măsură mai mică, soia. Fermierii au nevoie de bani, pentru a-şi finanţa campania agricolă din acest an. Sunt stocate îndeosebi cantităţi foarte mari de porumb”, susţine Nicolae Oprea, secretar executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.

CITEȘTE ȘI: Cât mai durează vremea de primăvară. Meteorologii anunță schimbări dramatice. Prognoza pe o lună

La porumb, spre deosebire de grâu, preţul a mai scăzut în ultima perioadă. Dacă în urmă cu câteva săptămâni producătorul din Timiş primea 65-66 de bani pe kilogramul de porumb cu umiditatea de 14 până la 14,5, acum i se oferă 62 – 64 de bani pe kilogram.

Soia, în schimb, se plăteşte foarte bine. Dacă anul trecut, în perioada recoltării, preţul se învârtea în jurul valorii de 1,22 – 1,25 de lei pe kilogram, acesta a crescut încetul cu încetul, iar astăzi cultivatorul poate aconta 1,50 sau chiar 1,60 de lei pe kilogram.

Bovinele şi ovinele de reformă au preţuri minuscule

În sectorul zootehnic, spre deosebire de cel vegetal, piaţa nu este, în general, foarte favorabilă, deşi există şi segmente care au devenit un pic mai profitabile decât în 2018.

Bovinele de reformă – adică cele bătrâne sau care, din varii motive, au devenit neproductive – s-au vândut în viu cu doar 3,5 sau cel mult patru lei pe kilogram şi, chiar dacă sumele au mai crescut, existând şi oferte de cinci lei/kg actualmente, rămând derizorii, totuşi.

Atâta vreme cât în regiunea noastră nu există mari unităţi de abatorizare, tranzacţiile cu vite sunt o afacere bănoasă doar pentru samsari, în timp ce crescătorii se aleg cu praful de pe tobă. Este adevărat, însă, şi faptul că pentru tineretul bovin, mai exact pentru cel din rasa Bălţata românească, fermierul timişean încasează bani destul de frumoşi, mai exact în jur de 500 de lei în viu pentru exemplarul de o săptămână şi circa 700-800 de lei pentru cel de trei săptămâni.

Pentru ovinele de reformă, oferta celor care bat la poarta ciobanilor din Timiş este de doar aproximativ 2,50 lei pe kilogram, în viu! Este un preţ, evident, de batjocură, însă crescătorii nu prea au ce face. Situaţia se prezintă mai bine, însă, pe piaţa tineretului ovin.

„Batalii de 30 – 40 de kilograme, care în toamnă valorau în viu în jur de 5,50 de lei pe kilogram, se plătesc acum cu aproximativ şapte lei pe kilogram, cu variaţii care ţin, desigur, de număr, calitate sau rasă.

Problema este că foarte mulţi oieri din Timiş au preferat să-şi vândă astă-toamnă animalele bune de abatorizare, pe care nu au reuşit să le valorifice ca miei, în perioada Paştelui.

În plus, foarte mulţi nu şi-au încasat nici acum banii”, afirmă Oprea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *