Mierea românescă se scumpește din cauza secetei | Cât ajunge să coste un borcan

Mierea românescă se scumpește din cauza secetei | Cât ajunge să coste un borcan

Mierea românescă se scumpește din cauza secetei | Cât ajunge să coste un borcan

Prețurile la miere ar trebui să fie cu cel puțin 50% mai mari pentru a acoperi pagubele aduse de secetă, spun apicultorii. Producția mierii a scăzut cu 40% anul acesta.

Seceta împuținează și mierea autohtonă. Apicultorii spun că prețurile de vânzare ar trebui să fie cu cel puțin 50 % mai mari ca să acopere cheltuielile.

Plantele de pe câmp s-au uscat, iar din lipsa polenului cele mai multe dintre albine sunt hrănite de apicultori cu nectar. Seceta din toamna trecută, accentuată de cea de acum, a scăzut cantitatea de miere culeasă.

„Este foarte trist ceea ce am văzut, pentru că, pe lângă faptul că nu au reușit să-și formeze coronița de miere pe care trebuie să o aibă în rame, albinele nu au nici destul polen.

Și dacă nu găsesc destul polen pe care îl transformă în păstură, atunci va trebui să caut un substitut de polen pe care să îl administrez”, a mărturisit Beatrice Tica, apicultor.

Ca să nu-i moară albinele, femeia le-a hrănit artificial cu nectar, ceea ce a însemnat cheltuieli suplimentare. Potrivit apicultorilor, producția de miere de anul acesta a scăzut cu aproximativ 40%.

Astfel, pentru a-și putea acoperi cheltuielile aceștia vor vinde un borcan de miere de salcâm cu prețuri cuprinse între 40 și 45 de lei.

România pe locul 2 la numărul de stupi din Uniunea Europeană

După Spania, România are cei mai mulți stupi de albine din Uniunea Europeană, iar majoritatea producției de miere mergea la export. Cererea a scăzut drastic în acest an.

Apicultorii români se plâng de faptul că a scăzut foarte mult consumul de miere la nivel european și odată cu el și solicitarea pentru exportul de miere românească.

CITEȘTE ȘI: Bărbat atacat de 6 câini, în județul Timiș

De asemenea, în România va ajunge miere din Ucraina.

Cei care îi cunosc beneficiile spun că mierea autohtonă e superioară celei de import, în ciuda prețului mai ridicat, conform antena3.ro.

Producția de miere din acest an va fi redusă la aproximativ 12.000 de tone de la peste 32.000 de tone cât era în 2015.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *