Patru ani de la intervenția brutală a jandarmilor la protestul Diasporei din Piața Victoriei. ONG-urile anti-corupție cer pedespirea vinovaților

Patru ani de la intervenția brutală a jandarmilor la protestul Diasporei din Piața Victoriei. ONG-urile anti-corupție cer pedespirea vinovaților

Patru ani de la intervenția brutală a jandarmilor la protestul Diasporei din Piața Victoriei. ONG-urile anti-corupție cer pedespirea vinovaților

Un protest este anunțat astăzi, la ora 18.00, la patru bani de la intervenția brutală a Jandarmeriei la protestul Diasporei din Piața Victoriei.

ONG-urile care organizează protestul „Vrem dreptate pentru 10 august!”cer pedepsirea vinovaților de la evenimentele din urmă cu patru ani.

CITEȘTE ȘI: Bărbat atacat de 6 câini, în județul Timiș

ONG-urile organizatoare: Corupția Ucide, Declic, Voluntari în Europa, VeDem Just, Rezistența Civică Galați, Aradul Civic, Reset, Geeks for Democracy și Rezistența, cer pedepsirea vinovaților pentru evenimentele din urmă cu patru ani.

Mesajul ONG-urilor: „Au trecut 4 ani de când manifestația pașnică din 10 august 2018 – Piața Victoriei a fost spulberată cu violență de către autoritățile statului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, încălcând drepturile cetățenilor care își manifestau în stradă nemulțumirea cu privire la modificările legislative din domeniul Justiției.

Diasporenii veniți să protesteze în țară au fost tratați de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii și manipulările de la televizor.

Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan, șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și colonelul Paraschiv – “dirijorul”- nu au fost pedepsiți pentru violențele pe care le-au săvârșit în stradă.

Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea

Jandarmeriei ca armă în razboiul pe care îl purta puterea cu protestatarii.
Legatura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori.

Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică. Efectul acțiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase și la soluționarea cazului superficial, fără ca vinovații să fie pedepsiți în conformitate cu actele lor.

Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voință dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat la vârsta de 49 de ani.

Dosarul #10august a fost redeschis, iar tergiversarea lui a dus la anularea și distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate. Acesta s-a întors la procurorii militari unde istoria ne-a învățat că ajung să zacă dosare istorice chiar și decenii întregi (Ex: Mineriade, Revoluție).

Ieșim în stradă să cerem pedepsirea vinovaților pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul și litera legii și care să aibă o durată rezonabilă de timp!

VREM DREPTATE PENTRU 10 AUGUST! ”

ISTORIC:

Pe 10 august 2018, trupele Jandarmeriei au intervenit violent, inclusiv împotriva protestatarillor pașnici de la mitingul Diasporei din Piața Victoriei.

Jandarmeria era condusă de coloneii Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile, iar coordonatorul intervenției a fost maiorul Laurențiu Cazan. Ministru de Interne era Carmen Dan.

Cucoș și Sindile au ieșit la pensie la 49 și respectiv 42 de ani, iar Cazan este în continuare adjunct la Jandarmeria București.

Audierile în acest dosar au fost reluate în luna iunie. 19 jandarmi din București, printre care un colonel în rezervă, sunt suspecți în dosarul reprimării violente a mitingului Diasporei din 10 august 2018, instrumentat de secția militară din Parchetul General.

În aprilie 2021 Curtea de Apel București a admis plângerea lui Ioan Crăciuneanu, unul dintre protestatarii de la mitingul Diasporei din 10 August 2018, și a dispus redeschiderea anchetei care i-a vizat pe foştii şefi ai Jandarmeriei, conform stiri.tvr.ro.

DIICOT, care a instrumentat dosarul, a cerut inițial clasarea.

foto: arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns