Medicii de la Spitalul CF Timișoara trag un semnal de alarmă privind o afecțiune potențial mortală

Medicii de la Spitalul CF Timișoara trag un semnal de alarmă privind o afecțiune potențial mortală

Medicii de la Spitalul CF Timișoara trag un semnal de alarmă privind o afecțiune potențial mortală

Medicii de la Spitalul CF Timișoara trag un semnal de alarmă privind una dintre afecțiunile care duc la grave probleme de sănătate, în ideea că recunoașterea timpurie a semnelor și simptomelor poate preveni complicațiile.

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune cardio-vasculara ce implică formarea unui cheag de sânge într-o venă profundă, de obicei la nivelul picioarelor.

„Tromboza venoasă profundă poate duce la complicații grave dacă nu este tratată corespunzător. Cea mai periculoasă complicație este embolia pulmonară, care apare atunci când o parte a cheagului de sânge se desprinde și merge prin fluxul sanguin către plămâni, blocând o arteră pulmonară. Acest lucru poate fi fatal dacă nu este tratat imediat”, avertizează specialiștii.

Unul dintre cele mai comune semne ale trombozei venoase profunde este umflarea picioarelor, de obicei la un singur picior. Edemul poate fi însoțit de senzația de greutate în picior. Durerea în picior, de obicei o durere surdă, persistentă, care poate fi accentuată la mers sau la statul în picioare pentru perioade lungi.

CITEȘTE ȘI: Administrația Fritz face cadou, din bani publici, utilitățile pentru un PUZ privat de 6 hectare (foto/video)

Pielea de pe piciorul afectat poate deveni mai caldă la atingere în comparație cu cealaltă. Pielea de pe piciorul afectat poate deveni roșie sau albăstruie. În unele cazuri, pielea poate părea mai palidă. Venele de la suprafața pielii pot deveni mai vizibile și mai dilatate. Apariția crampelor, în special noaptea sau în timpul mersului, poate fi un indiciu al prezenței unui cheag de sânge.

Durerea și umflarea pot face mersul dificil și inconfortabil. De asemenea, poate apărea senzația de greutate în picior.

Mai mult, zona afectată poate deveni sensibilă la atingere sau la presiune.

Tratamentul trombozei venoase profunde implică, de obicei, utilizarea anticoagulantelor pentru a preveni creșterea cheagului și a reduce riscul de complicații. În cazurile severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cheagului.

Factorii de risc ale acestei afectiuni sunt operațiile, imobilizarea la pat, călătoriile mai mult de trei ore, cu avionul ori mașina, varicele, statul prelungit în picioare sau pe scaun, istoricul familial sau personal de TVP, obezitatea, fumatul, anticoncepționalele orale, cancerul, insuficiența cardiacă, sarcina dar și nașterea, deshidratarea.

Pacienții se pot adresa în această privință cabinetului de cardioligie din cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara. Programările se pot face la telefon 0742892352, apelabil de luni pana vineri, in intervalul orar 8-16.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *