Medicii de familie, revoltați de reducerea fondurilor. Președintele Societății Timiș de Medicina Familiei a lansat un apel către colegii din teritoriu și le cere să strângă rândurile, pentru a hotărî împreună ce este de făcut

Medicii de familie, revoltați de reducerea fondurilor

Medicii de familie, revoltați de reducerea fondurilor

Președintele Societății Timiș de Medicina Familiei a lansat un apel către colegii din teritoriu și le cere să strângă rândurile, pentru a hotărî împreună ce este de făcut

Medicii de familie avertizează că reducerea cu 25 la sută a alocării bugetare pentru acest an faţă de anul trecut va duce la colaps.

Guvernul vrea să reducă fondurile pentru medicina de familie, acestea urmând să reprezinte doar 75 la sută din sumele alocate anul trecut. Doctori amenință că nu vor semna acte adiționale cu Casa de Asigurări de Sănătate, mai ales că serviciile pentru activitatea medicală din 2023 nu sunt nici acum achitate.

”Într-un sistem sanitar nefuncțional, care este cârpit pe ici pe colo cât să nu se risipească de tot, autoritățile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie.

Drept urmare, au redus cu 25 la sută alocarea bugetară pentru anul 2024 față de anul 2023, deși noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populația generală și care putem interveni în starea de sănătate a întregii populații”, atrage atenția Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF).

Potrivit reprezentanților asociației profesionale, deficitul de medici de familie va fi agravat şi mai mult de reducerea veniturilor cabinetelor, în contextul în care „Centrele de Permanenţă funcţionează cu bani aduşi de acasă de colegii noştri, ei nefiind încă plătiţi pentru perioada octombrie – decembrie, iar suspendarea activităţii în aceste centre ar bloca Unităţile de Primiri Urgenţe sau în contextul în care toate cabinetele medicilor de familie au fost plătite pentru luna noiembrie în cuantum de doar 40 la sută”.

Potrivit medicilor de familie reducerea fondurilor se va răsfrânge asupra pacienților, a căror acces la serviciile medicale va fi limitat. În plus, multe cabinete medicale sunt în pericol de a se desființa ca urmare a creșterii taxelor.

Președintele Societății Timiș de Medicina Familiei, Mihai Sorin Iacob a lansat un apel către colegii din teritoriu și le cere să strângă rândurile, pentru a hotărî împreună ce este de făcut:

„În urma ședinței de astăzi seară (joi seară – n.r.), invităm pe toți medicii de familie membrii și nemembrii ai organizațiilor din Timiș la o Ședință de Urgență pentru a hotărî împreună cu acțiunile viitoare din județul Timiș.

Întâlnirea va avea loc sâmbătă dimineața, la ora 11, pentru a putea și colegii din rural să participe la această ședință de urgență intitulată: <SOS Medicina de Familie>”.

Potrivit reprezentanților Casei de Adigurări de Sănătate, „CNAS a calculat valoarea punctelor per capita și pe serviciu în asistența medicală primară și valoarea punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie de specialitate, ținând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistență medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024.

Astfel, au rezultat următoarele valori: pentru punctul per capita : 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 3,3 lei.

Conform Contractului-cadru, aceste valori se calculează de CNAS anual, după intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat și în limita fondurilor aprobate prin acest act normativ.

Valorile rezultate se regăsesc într-un proiect de Ordin al ministrului sănătății și al președintelui CNAS pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru, care a fost publicat astăzi în transparență decizională pe pagina de Internet a instituției, www.cnas.ro.

Conform Legii bugetului de stat pe anul 2024, în bugetul FNUASS (Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate – n.r.) sunt aprobate pentru acest an fonduri totale de 62,4 miliarde lei, din care pentru materiale și prestări servicii cu caracter medical suma de 44,5 miliarde lei”.

CITEȘTE ȘI: Dominic Fritz face curățenie în Primăria Timișoara: a reangajat o funcționară din lotul trișorilor demascați de DNA

Conform CNAS, pentru luna ianuarie a anului curent, având în vedere necesitatea asigurării continuității furnizării serviciilor medicale, în ziua de 29 decembrie 2023 (data publicării în Monitorul Oficial a Legii bugetului de stat pe anul 2024) casele de asigurări de sănătate au încheiat, în regim de urgență, acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale, menținând valorile de punct aferente semestrului al II-lea al anului 2023.

De asemenea, în perioada următoare vor urma controale în cabinetele medicale: „având în vedere obligația legală a CNAS de a aplica măsurile de eficientizare a cheltuielilor publice aprobate de Guvern și de a raporta gradul de realizare a acestor măsuri, în prezent sunt în derulare acțiuni de control al serviciilor medicale acordate persoanelor asigurate, pe toate domeniile de asistență medicală”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *