Măsuri pentru un turism mai vioi pe Semmeringul bănățean. Video

Măsuri pentru un turism mai vioi pe Semmeringul bănățean

Bătrâna cale ferată Oravița – Anina poate fi exploatată turistic mai temeinic, în viziunea conducerii Consiliului Județean Caraș-Severin. Este cea mai veche rută feroviară montană din România, fiind construită în timpul Imperiului Austriac şi deschisă din 25 noiembrie 1863 pentru transportul de marfă, pentru ca după șase ani să înceapă să găzduiască și curse de pasageri.

Supranumită și Semmeringul bănățean deoarece se aseamănă cu renumita linie de tren din Alpi, calea ferată Oravița – Anina se întinde pe 33 de kilometri şi cuprinde 14 tuneluri şi zece viaducte, fiind socotită printre cele mai frumoase trasee feroviare din Europa.

”Cu toții știm starea căii ferate dintre Anina și Oravița, problemele vagoanelor care se defectează, dar și a faptului că mulți turiști riscă să rămână pe jos atunci când aleg să o folosească această. Ne-am propus să găsim soluții pentru remedierea problemelor. Restaurarea gărilor din Anina și Oravița este un alt obiectiv pe care ne dorim să-l putem duce la bun sfârșit, iar directorul CFR Infrastructură, Ion Stoichescu, ne-a asigurat de sprijinul său. Cele două gări aparțin patrimoniului cultural clasa A, astfel că este strict necesar să intervenim și asupra lor”, susține Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș Severin.

El a vizitat zilele trecute traseul, însoțit de Ion Stoichescu, directorul general al companiei CFR Infrastructură, precum și de Luminița Munteanu, arhitect-șef în cadrul CJ Caraș-Severin și de reprezentanți ai primăriilor Aninei și Oraviței, pentru a discuta la fața locului despre soluțiile optime pentru un turism mai puternic pe Semmeringul bănățean.

Contactarea unui operator feroviar privat care să le poată suplimenta cu încă o garnitură de tren pe cele două existente a fost o primă soluție asupra căreia s-a convenit cu ocazia vizitei. De asemenea, identificarea urgentă a unor soluții pentru a se interveni în renovarea unor spații din gările Anina și Oravița, inclusiv în perimetrul zonei din fața clădirilor, a fost un alt punct pentru care părțile implicate au bătut palma.

Construirea de parcări și de spații comerciale în zona gărilor de pe traseu, restaurarea și repunerea în circulație a locomotivei cu abur care în momentul de față este expusă ca piesă de muzeu și care ar da un iz istoric călătoriilor, posibilitatea ca de anul viitor să opereze cel puțin o cursă suplimentară pe zi în sezonul turistic, staționarea în gări pentru un timp suplimentar, astfel încât turiștii să poată coborî pentru a imortaliza momentele și peisajele prin fotografiere, dar și prelungirea traseului pe la Iam până la Biserica Albă din Serbia, în parteneriat cu autoritățile din țara vecină, sunt alte obiective pe care și le-u asumat CJ Caraș-Severin, conducerea CFR Infrastructură și primăriile Oravița și Anina.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *