Mașinile cu hidrogen au ajuns și la Timișoara

masina cu hidrogen

Timișorenii au avut ieri ocazia să vadă pe viu două automobile care nu poluează absolut deloc, singura substanță emisă în timpul funcționării fiind apa. Evenimentul a fost organizat de FCH JU (Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking) în cadrul unui turneu european, care a pornit din Bruxelles şi cuprinde Budapesta, Timişoara şi Sofia.

FCH JU reprezintă un parteneriat public-privat destinat sprijinirii activităţilor de cercetare şi dezvoltare tehnologică pentru introducerea pe piaţă a noi tehnologii cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Autovehiculele au putut fi examinate și de conducerea Primăriei Timișoara, coorganizator al prezentării.

CITEŞTE ŞI: Bănăţeanul Dani Oţil are planuri să se retragă din televiziune? „O să dorm cât vreau eu”

Vehiculele electrice cu pile de combustie au avantajul de a fi la fel de nepoluante ca și cele electrice și la fel de flexibile ca mașinile diesel. Cu un rezervor plin de hidrogen, ele pot avea o autonomie de 500 de kilometri, fiind complet silențioase și lipsite de emisii nocive. Deocamdată, un asemenea autoturism costă câteva zeci de mii de euro, dar încă nu există rețeaua de stații de alimentare. Tehnologia pilelor de combustie și a hidrogenului are multe utilizări, inclusiv transportul, încălzirea locuinței și producția de oțel.

Aceasta prezintă un mare potențial de decarbonizare a transportului și de diversificare a aprovizionării cu energie. Tehnologiile recente contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, permit o mai mare absorbție a energiei regenerabile și, datorită energiei ridicate, reduc substanțial consumul total de energie.

Pilele de combustie sunt fiabile și flexibile, putând fi utilizate în aplicații diferite, de la mașini, nave, motociclete, autobuze, case, până la producția de oțel. Ele pot fi alimentate cu hidrogen, care poate fi produs din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană sau solară.

În plus, hidrogenul poate fi utilizat pentru stocarea pe termen lung a energiei și poate contribui la echilibrarea rețelei de energie electrică. Până când noua tehnologie va putea fi utilizată pe scară largă în țara noastră vor mai trece ani buni, dar e plăcut să-ți imaginezi drumul spre locul de muncă fără gazele de eșapament care ne dăunează zilnic sănătății.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *